Łosoś w marynacie cytrynowo-imbirowej

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łosoś filet

    500 g
  • imbir mielony

    1 łyżeczka
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • skórka z cytryny

    1/2 szt
  • olej

    5 łyżek
  • sól i pieprz

  • ananas świeży

    4 plastry
  • masło klarowane

  • ryż

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Łosoś w marynacie cytrynowo-imbirowej foto
Przygotować marynatę. Wymieszać olej, sok z cytryny, imbir i skórkę cytrynową, do smaku dodać odrobinę soli i pieprzu.
Krok 2 - Łosoś w marynacie cytrynowo-imbirowej foto
Filet łososia podzielić na dwa kawałki i wrzucić do marynaty. Dokładnie wymieszać aby pokryła rybę. Odstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Krok 3 - Łosoś w marynacie cytrynowo-imbirowej foto
Następnie łososia przełożyć na folię aluminiową, ułożyć na blaszce. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 30 minut.
Krok 4 - Łosoś w marynacie cytrynowo-imbirowej foto
Ananasa pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Gotową rybkę podać z ananaskiem na ciepło i ryżem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Janina 05.01.2015 19:47
Smaczne danie;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat