Łosoś w marynacie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łosoś

    2 kawałki
  • czosnek

    2 ząbki
  • sok z cytryny

  • soli

    szczypta
  • pieprzu

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Łosoś w marynacie foto
Marynata:

Czosnek siekamy. Dodajemy sok z cytryny - można również wydobyć łyżeczką "miąższ" cytryny i wrzucić do marynaty. Dodajemy olej ryżowy lub oliwę extra vergin. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu.
Krok 2 - Łosoś w marynacie foto
Obtaczamy obrane ze skóry kawałki łososia w marynacie. Ja akurat miałem ogon, ale równie dobrze nadają się dzwonki. Położyć obok 2-3 plasterki cytryny.
Krok 3 - Łosoś w marynacie foto
Naczynie w którym będziemy piec łososia przykrywamy SZCZELNIE folią aluminiową - chodzi o to, żeby łosoś "udusił" się w marynacie i soku z cytyn. Pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni.
Krok 4 - Łosoś w marynacie foto
Tak wygląda po upieczeniu.
Krok 5 - Łosoś w marynacie foto
Tak wygląda po upieczeniu.
Krok 6 - Łosoś w marynacie foto
Tak wygląda po upieczeniu.
Krok 7 - Łosoś w marynacie foto
Tak wygląda po upieczeniu.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mirosława4 14.10.2013 17:03
smaczna ta rybka
Bernadeta1 24.01.2013 00:26
super przepis
Natalia40 26.08.2012 01:15
pyszny
aga130982 22.08.2012 06:36
super
aga130982 22.08.2012 06:36
super
adelajda 21.08.2012 05:18
lubię !
gusia1000 21.08.2012 00:18
Dobra ryba.
IlonaAlbertos 10.08.2012 10:29
Lekka i pyszna potrawa.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat