Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łosoś w kaszy

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza gryczana 1 szklanka
łosoś 60 dag
marchewka 4 sztuka
cebula 1 sztuka
koperek 3 łyżka
śmietana 30% 200 ml
śmietana 12% 100 ml
mleko 2% 100 ml
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś w kaszy

Kaszę gryczaną gotujemy przez 12-15 minut we wrzątku. Odcedzamy, studzimy.

Filet z łososia pozbawiamy łusek, dokładnie płuczemy i kroimy na 4 równe kawałki.

Marchew obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Obraną cebulę kroimy w drobną kostkę.

Kaszę gryczaną mieszamy z marchewką, cebulą, dwoma łyżkami koperku, śmietaną i mlekiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Połowę kaszy z warzywamy wykładamy do żaroodpornego naczynia. Układamy filety z łososia i przykrywamy pozostałą kaszą.

Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Przed podaniem posypujemy pozostałym koperkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak