Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś w glazurze miso z jaśmiowym ryżem
2. Filety z łososia* wkładamy do parowaru i parujemy przez 15 minut.
3. Do miseczki wyciskamy zawartość jednej saszetki miso, dodajemy mirin i ocet ryżowy. Całość mieszamy na jednolitą pastę. Ugotowane filety z łososia przekładamy na blaszkę lub do płaskiego żaroodpornego naczynia. Każdy filet smarujemy pastą z miso. Filety wkładamy pod grillową grzałkę piekarnika i przypiekamy przez 2 - 4 minut.
4. Dymkę kroimy w romby i mieszamy z ryżem. Dwie pozostałe saszetki miso przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
5. Ryż dzielimy na indywidualne porcje i zalewamy miso. Na wierzchu każdej porcji układamy przypieczony filet.
*Filety po ok. 200g każdy.