Łosoś w glazurze miso z jaśmiowym ryżem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż jaśminowy

    100 g
  • miso

    1 saszetka
  • mirin

    2 łyżeczki
  • ocet ryżowy

    1 łyżeczka
  • cebulka dymka

    1 pęczek
  • herbata zielona

    200 ml
  • łosoś filet

    2 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Ryż wsypujemy do pojemnika, zalewamy wrzącą zieloną herbatą. Pojemnik wkładamy do parowaru i parujemy przez 30 minut. Ugotowany ryż odstawiamy do ostygnięcia.
2. Filety z łososia* wkładamy do parowaru i parujemy przez 15 minut.
3. Do miseczki wyciskamy zawartość jednej saszetki miso, dodajemy mirin i ocet ryżowy. Całość mieszamy na jednolitą pastę. Ugotowane filety z łososia przekładamy na blaszkę lub do płaskiego żaroodpornego naczynia. Każdy filet smarujemy pastą z miso. Filety wkładamy pod grillową grzałkę piekarnika i przypiekamy przez 2 - 4 minut.
4. Dymkę kroimy w romby i mieszamy z ryżem. Dwie pozostałe saszetki miso przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
5. Ryż dzielimy na indywidualne porcje i zalewamy miso. Na wierzchu każdej porcji układamy przypieczony filet.

*Filety po ok. 200g każdy.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 03.09.2014 22:03
ciekawy przepis
emeslive 03.07.2013 17:35
@Faustyna Miso to japońska pasta m.in. ze sfermentowanej soi, wodorostów i jeszcze kilku innych składników. Po rozcieńczeniu wrzątkiem tworzy się z niej esencjonalny bulion o dość ciekawym smaku. Można ją stosować bez rozcieńczania choćby jako glazurę do ryb. Mirin to kolejny japoński wynalazek - przyprawa ze sfermentowanego ryżu, lekko słodka o zawartości alkoholu ok. 12 - 18 procent. Doskonała do przyprawiania ryżu oraz marynat. Obie rzeczy dostępne są w zasadzie każdym supermarkecie (widziałem i w Real, i w Carrefour). Opakowanie miso (6 saszetek) kosztuje w granicach 10zł, buteleczka dobrej jakości mirin ok. 8 zł.
Faustyna 03.07.2013 16:43
Przejrzałam kilka Pana przepisów i muszę przyznać, że są bardzo ciekawe. Nie znam takich składników, jak: miso i mirin. Mogę prosić o informację na ich temat? Z góry dziękuję.
Anonimowy 03.07.2013 16:39
Przejrzałam kilka Pana przepisów i muszę przyznać, że są bardzo ciekawe. Nie znam takich składników, jak: miso i mirin. Mogę prosić o informację na ich temat? Z góry dziękuję.
Bernadeta1 03.07.2013 10:00
wygląda pysznie a ryż robiony w zielonej herbacie- ciekawy pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat