Łosoś w galarecie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łosoś filet

    400 gram
  • marchewka

    4-5 szt.
  • woda

    ile trzeba
  • ziele angielskie

    3-5 ziarenek
  • cytryna

    do dekoracji
  • papryka czerwona

    do dekoracji
  • sól

    do smaku
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

  • Liść laurowy suszony Prymat

    2-4 szt.
  • kostka rosołowa

    0,5-1 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Łosoś w galarecie foto
Łososia myjemy , oczyszczamy z łusek, kroimy na mniejsze kawałki.
Krok 2 - Łosoś w galarecie foto
Wkładamy do garnka i zalewamy wodą - by ryby były przykryte. Gotujemy na małym ogniu - nie przykrywamy.
Krok 3 - Łosoś w galarecie foto
Dodajemy kostkę rosołową, przyprawę do ryb, sól, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy aż rybka bedzie miekka.
Krok 4 - Łosoś w galarecie foto
W osobnym garnku gotujemy do miekkości obraną marchewkę.
Krok 5 - Łosoś w galarecie foto
W misce rozpuszczamy żelatynę z bulionem i przyprawami - zgodnie z podanym sposobem przygotowania na opakowaniu.
Krok 6 - Łosoś w galarecie foto
Z ugotowanej marchewki przygotowujemy dekoracje. Cytryne kroimy na cienkie półplasterki. Na zdjęciu brakuje papryki - kilka cienkich pasków:) którymi udekorowałam rybę.
Krok 7 - Łosoś w galarecie foto
Ugotowaną rybę odcedzamy z wywaru, układamy na półmisku, dekorujemy marchewką, papryką, cytryną i pietruszką. Zalewamy ostudzoną żelatyną. Schładzamy kilka godzin w lodówce. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Beatris 28.12.2011 14:42
Pyszna rybka.
Jarlin 27.12.2011 15:33
lubię łososia pod każdą postacią :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat