Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łosoś w galarecie

5.0
(32)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Ryba w galarecie to danie dobre na przyjęcie, świąteczny stół lub imprezę. Oto przepis na łososia w galarecie, który sprawdzi się na każdą okazję.

Składniki:

Ryba:

filet z łososia 1 kilogram
marchew 2 sztuki
seler 1/2 sztuki
por 2 sztuki
Rosół drobiowy z włoszczyzną 1 kostka
Żelatyna wieprzowa Prymat 5 łyżek
jajko 3 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 2-3 sztuki
ziele angielskie 2-3 sztuki

Do dekoracji:

natka pietruszki kilka gałązek
pomidorki koktajlowe kilka sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś w galarecie

Ugotować jajka na twardo.

Rybę oczyścić, opłukać i osączyć. Warzywa obrać i opłukać. Do dużego rondla włożyć filet, warzywa oraz kostkę rosołową i przyprawy. Zalać wodą, dodać i gotować na małym ogniu ok. 20 minut.

Potem rybę ostrożnie wyjąć, osączyć, zdjąć z niej skórę, podzielić na mniejsze części, ułożyć np. na półmisku, przybrać plasterkami jajka i gałązkami zieleniny (natki pietruszki lub koperku).

Wywar, w którym gotowały się ryby przecedzić i ostudzić. Żelatynę namoczyć w 3 szklankach wywaru, następnie podgrzać do wrzenia i przestudzić.

Kawałki łososia, pokrojone w plastry jajka i warzywa (marchew, seler, por), zalać wywarem z żelatyną i odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia.

Udekorować zielonymi listkami natki pietruszki, pomidorkami koktajlowymi.

Podawać z cząstkami cytryny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak