Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś w galarecie
Ugotować jajka na twardo.
Rybę oczyścić, opłukać i osączyć. Warzywa obrać i opłukać. Do dużego rondla włożyć filet, warzywa oraz kostkę rosołową i przyprawy. Zalać wodą, dodać i gotować na małym ogniu ok. 20 minut.
Potem rybę ostrożnie wyjąć, osączyć, zdjąć z niej skórę, podzielić na mniejsze części, ułożyć np. na półmisku, przybrać plasterkami jajka i gałązkami zieleniny (natki pietruszki lub koperku).
Wywar, w którym gotowały się ryby przecedzić i ostudzić. Żelatynę namoczyć w 3 szklankach wywaru, następnie podgrzać do wrzenia i przestudzić.
Kawałki łososia, pokrojone w plastry jajka i warzywa (marchew, seler, por), zalać wywarem z żelatyną i odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia.
Udekorować zielonymi listkami natki pietruszki, pomidorkami koktajlowymi.
Podawać z cząstkami cytryny.