Łosoś w galarecie

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Ryba w galarecie to danie dobre na przyjęcie, świąteczny stół lub imprezę. Oto przepis na łososia w galarecie, który sprawdzi się na każdą okazję.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ryba:

  • filet z łososia

    1 kilogram
  • marchew

    2 sztuki
  • seler

    1/2 sztuki
  • por

    2 sztuki
  • Rosół drobiowy z włoszczyzną

    1 kostka
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    5 łyżek
  • jajka

    3 sztuki
  • liść laurowy

    2-3 sztuki
  • ziele angielskie

    2-3 sztuki

Do dekoracji:

  • natka pietruszki

    kilka gałązek
  • pomidorki koktajlowe

    kilka sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ugotować jajka na twardo.

Rybę oczyścić, opłukać i osączyć. Warzywa obrać i opłukać. Do dużego rondla włożyć filet, warzywa oraz kostkę rosołową i przyprawy. Zalać wodą, dodać i gotować na małym ogniu ok. 20 minut.

Potem rybę ostrożnie wyjąć, osączyć, zdjąć z niej skórę, podzielić na mniejsze części, ułożyć np. na półmisku, przybrać plasterkami jajka i gałązkami zieleniny (natki pietruszki lub koperku).

Wywar, w którym gotowały się ryby przecedzić i ostudzić. Żelatynę namoczyć w 3 szklankach wywaru, następnie podgrzać do wrzenia i przestudzić.

Kawałki łososia, pokrojone w plastry jajka i warzywa (marchew, seler, por), zalać wywarem z żelatyną i odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia.

Udekorować zielonymi listkami natki pietruszki, pomidorkami koktajlowymi.

Podawać z cząstkami cytryny.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat