Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łosoś w cieście naleśnikowym z sosem teriyaki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Łosoś

filet z łososia 250 gram
sól i pieprz
sok z cytryny 1/2 sztuka

Ciasto naleśnikowe

mleko 1 szklanka
mąka pszenna 1 szklanka
jajko 1 sztuka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól 1 szczypta

Sos teriyaki

sos sojowy 1/4 szklanka
Imbir mielony Prymat 1/4 łyżeczka
woda 1/2 szklanka
cukier brązowy 2,5 łyżeczka
miód 1 łyżeczka
szczypiorek posiekany
Czosnek suszony Prymat szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś w cieście naleśnikowym z sosem teriyaki

Rybę nacieramy solą i pieprzem, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na pół godziny. Następnie zabieramy się za ciasto, mąkę i proszek do pieczenia wsypujemy do miski, wlewamy mleko, wbijamy jajko i dodajemy szczyptę soli. Wszystko dokładnie mieszamy i również odstawiamy na bok. Do szklanki wlewamy sos sojowy, wodę i wsypujemy wszystkie składniki. Mieszamy razem i na koniec wsypujemy posiekany szczypiorek :)

Łososia przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy ciastem naleśnikowym. Pieczemy w 200°C przez około 25 minut, aż do zrumienienia ciasta z wierzchu. Podajemy z sosem teriyaki. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 28.02.2016 16:15
Bardzo ciekawy pomysł na łososia. Z chęcią skorzystam z przepisu.
halina17 28.02.2016 14:49
Dobra ryba :)
bertpvd 28.02.2016 11:14
piękna prezentacja i super przepis
cukiereczek 28.02.2016 11:11
coś pysznego
anka1988 28.02.2016 11:06
ryba w taki sposób przyrządzona na pewno jest przepyszna.
Agnieszka-87-25 28.02.2016 09:36
apetyczne danko
ada.la 28.02.2016 09:23
wygląda rewelacyjnie
Maridka19 28.02.2016 08:17
Moje smaki. Pysznie podano.
dodi 27.02.2016 21:46
bardzo apetycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak