Łosoś w cieście francuskim

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łosoś filet

    1 duży płat
  • ciasto francuskie

    1 opakowanie
  • cebula

    1 sztuka
  • por

    0,5 sztuki
  • kostka rosołowa

    1 sztuka
  • masło

    100 gram
  • rodzynki

    50 gram
  • Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat

    2 łyżki
  • sól i pieprz

    1 duża szczypta
  • Ziele angielskie całe Prymat

    2 ziarenka
  • jajka ugotowane na twardo

    3 sztuki
  • ryż

    150 gram
  • jajko

    1 do posmarowania ciasta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Łososia oczyszczamy ze skóry i nacieramy przyprawą do ryb, pieprzem i solą. Wstawiam do nagrzanego piekarnika 180 stopni na 10-15 min.
Na maśle podsmażam pokrojoną drobno cebulę i plasterki pora. Dolewamy szklankę gorącej wody z kostka rosołową, wrzucamy ryż, dodajemy ziele angielskie i rodzynki. Przykrywamy aby ryz doszedł.
Dodajemy ugotowane potarte jajka i mieszamy z ryżem. Doprawiam solą do smaku. lekko przestudzić.
Ciasto lekko rozwałkować,położyć na blachę. Na 1 stronę ciasta wyłożyć połowę masy ryżowej na to delikatnie położyć upieczonego łososia i na górę wyłożyć resztę ryżu. Przykryj druga strona ciasta aby zrobić kopertę.
Tak przygotowane ciasto posmaruj jajkiem i wstaw do piekarnika na 25min w 180 stopniach. tak aby ciasto się upiekło.
Marta Ryżek-Kalkowska
Ciasto można na wierzchu udekorować resztka pozostałego ciasta.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Marta Ryżek-Kalkowska 21.03.2015 13:03
Bardzo dziękuję - częstuj się :)
kloruś 18.03.2015 10:04
wygląda smakowicie! częstuje się!
Marta Ryżek-Kalkowska 17.03.2015 22:21
Bardzo łatwe i zawsze wychodzi.
Adamorek 17.03.2015 21:57
niełatwe danie
Marta Ryżek-Kalkowska 17.03.2015 21:45
Polecam to jest moje popisowe danie ,ale nigdy nie mam jak zrobić ładniejszego zdjęcia, bo przy gościach nie wypada, a później już nie ma co sfotografować tak znika :)
Internetowa Kuchnia 17.03.2015 21:36
Już dawno się zabieram za zrobienie takiego właśnie łososia :)
Malinka 17.03.2015 21:35
Chętnie bym zjadła, bo wygląda apetycznie :)
Krzysztof15 17.03.2015 21:25
wyglada apetycznie
pajbek 17.03.2015 21:05
Pyszny :-)
Marta Ryżek-Kalkowska 17.03.2015 20:52
Przepis jest już stary, ale polecam wam łososia w takim wydaniu - jest boski.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat