Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łosoś w cieście francuskim

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łosoś filet 1 duży płat
ciasto francuskie 1 opakowanie
cebula 1 sztuka
por 0,5 sztuki
kostka rosołowa 1 sztuka
masło 100 gram
rodzynki 50 gram
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat 2 łyżki
sól i pieprz 1 duża szczypta
Ziele angielskie całe Prymat 2 ziarenka
jajka ugotowane na twardo 3 sztuki
ryż 150 gram
jajko 1 do posmarowania ciasta

Porada

Ciasto można na wierzchu udekorować resztka pozostałego ciasta.

Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś w cieście francuskim

Łososia oczyszczamy ze skóry i nacieramy przyprawą do ryb, pieprzem i solą. Wstawiam do nagrzanego piekarnika 180 stopni na 10-15 min.
Na maśle podsmażam pokrojoną drobno cebulę i plasterki pora. Dolewamy szklankę gorącej wody z kostka rosołową, wrzucamy ryż, dodajemy ziele angielskie i rodzynki. Przykrywamy aby ryz doszedł.
Dodajemy ugotowane potarte jajka i mieszamy z ryżem. Doprawiam solą do smaku. lekko przestudzić.
Ciasto lekko rozwałkować,położyć na blachę. Na 1 stronę ciasta wyłożyć połowę masy ryżowej na to delikatnie położyć upieczonego łososia i na górę wyłożyć resztę ryżu. Przykryj druga strona ciasta aby zrobić kopertę.
Tak przygotowane ciasto posmaruj jajkiem i wstaw do piekarnika na 25min w 180 stopniach. tak aby ciasto się upiekło.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta Ryżek-Kalkowska 21.03.2015 13:03
Bardzo dziękuję - częstuj się :)
kloruś 18.03.2015 10:04
wygląda smakowicie! częstuje się!
Marta Ryżek-Kalkowska 17.03.2015 22:21
Bardzo łatwe i zawsze wychodzi.
Adamorek 17.03.2015 21:57
niełatwe danie
Marta Ryżek-Kalkowska 17.03.2015 21:45
Polecam to jest moje popisowe danie ,ale nigdy nie mam jak zrobić ładniejszego zdjęcia, bo przy gościach nie wypada, a później już nie ma co sfotografować tak znika :)
Internetowa Kuchnia 17.03.2015 21:36
Już dawno się zabieram za zrobienie takiego właśnie łososia :)
Malinka 17.03.2015 21:35
Chętnie bym zjadła, bo wygląda apetycznie :)
Krzysztof15 17.03.2015 21:25
wyglada apetycznie
pajbek 17.03.2015 21:05
Pyszny :-)
Marta Ryżek-Kalkowska 17.03.2015 20:52
Przepis jest już stary, ale polecam wam łososia w takim wydaniu - jest boski.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak