Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łosoś w cieście francuskim

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łosoś filet 800 gram
szpinak mrożony 700-750 gram
ser feta 250 gram
jaja 2 sztuki
ciasto francuskie 2 rulony
pieprz do smaku
czosnek 3-4 ząbki
kardamon do smaku
sól do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś w cieście francuskim

Kroki postępowania

1
1. Łososia myjemy, odcinamy skórę, dzielimy na 4 części. Wyciągamy ości i doprawiamy pieprzem i kardamonem.
Krok 1 - Łosoś w cieście francuskim foto
2
2. Ser kroimy na plasterki grubości około 0,7cm.
Krok 2 - Łosoś w cieście francuskim foto
3
3. Szpinak podsmażamy na odrobinie oleju. Doprawiamy pieprzem i solą, wbijamy jedno jajo. Całość odparowujemy, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze raz mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia.
Krok 3 - Łosoś w cieście francuskim foto
4
4. Każdy rulon ciasta francuskiego dzielimy na pół tak aby powstały nam 4 kawałki. Na środek każdego z nich nakładamy szpinak na szerokość łososia (ta aby przygotowana porcja starczyła na 4 kawałki). Ciasto francuskie przycinamy po bokach na ukos (jak na zdjęciu).
Krok 4 - Łosoś w cieście francuskim foto
5
5. Na szpinak kładziemy kawałki sera.
Krok 5 - Łosoś w cieście francuskim foto
6
6. Na ser kładziemy po kawałku łososia
Krok 6 - Łosoś w cieście francuskim foto
7
7. Całość zawijamy zostawiając na końcu kawałki ciasto i przycinając je (tak by po zawinięciu powstała rybka z ogonkiem).
Krok 7 - Łosoś w cieście francuskim foto
8
8. Kładziemy na wysmarowaną olejem blaszkę i smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Krok 8 - Łosoś w cieście francuskim foto
9
9. Pieczemy około 40minut w temperaturze 200stopni :)

SMACZNEGO :)
Krok 9 - Łosoś w cieście francuskim foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika-twin 28.12.2014 22:52
Super przepis.
Malgorzata549 06.08.2013 08:17
rewelacyjny pomysł:)
Dorota76 13.03.2013 20:05
wygląda cudownie idealny
mysza75 04.03.2013 15:04
Kolejny fajny pomysł. A nie nudny kawałek na talerzu łososia. Uczyć się muszę od ciebie :-)
Joanna23 07.02.2013 15:19
pycha
pierniczkowo 02.02.2013 11:14
zjadłabym tak pysznie przyrządzoną rybkę:)
Motorek 29.01.2013 09:35
ale smacznie przygotowana rybka
Rafał10 28.01.2013 21:48
robiłam w ten sam sposób pierś z kurczaka :) muszę spróbować z łososiem :)
aisoglam 23.01.2013 12:33
Bardzo ładnie zaplecione ciasto ;) Super pomysł :)
Beatris 21.01.2013 21:52
Doskonale przygotowana rybka.
Anitapaj 21.01.2013 20:06
Znakomite!
pajbek 21.01.2013 18:32
Super pomysł na łososia :-)
Bernadeta 21.01.2013 18:00
pyszny pomysł na rybke!
Magda24 21.01.2013 17:16
pięknie wygląda w przekroju - super :)
babajaga1969 21.01.2013 16:36
cudna rybka :) - pomysł smaczny, wykonania precyzyjne, a połączenie składników - moim zdaniem bardzo trafne - smaczne :)
gosia56 21.01.2013 16:29
super
Mysiunia 21.01.2013 16:02
rewelacyjny pomysł! Tak przygotowana rybka na pewno wspaniale smakowała :)
Mysiunia 21.01.2013 16:02
rewelacyjny pomysł! Tak przygotowana rybka na pewno wspaniale smakowała :)
Botwinka 21.01.2013 16:00
super
Pomocnik 21.01.2013 15:58
super
Iwka 21.01.2013 15:52
smaczny
Joanna46 21.01.2013 15:50
Znam i lubię.
fotoviderek 21.01.2013 15:46
Łosoś "niebo w gębie" :) Same pyszności jak zwykle u Ciebie :)
Adrian3 21.01.2013 15:45
super:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak