Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łosoś w cieście francuskim

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łosoś 70 dag
szpinak świeży lub mrożony 30 dag
ciasto francuskie 1 op.
ser żółty 4 łyżki
czosnek 4 ząbki
sól
Pieprz biały mielony Prymat
olej do smażenia
żółtko jajek 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś w cieście francuskim

Łososia pozbawić skóry, opłukać, osuszyć i natrzeć solą oraz białym pieprzem. Szpinak podsmażyć na łyżce oleju, dodając czosnek oraz żółty ser. Rybę ułożyć na cieście francuskim, na łososia rozłożyć szpinak. Zawinąć ciasto dobrze sklejając brzegi. Posmarować żółtkiem. Piekarnik nagrzać do ok. 170 stopni piec około 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

BeataJ 23.11.2012 22:49
Nie wiem o co sie tu pieklić... jest napisane "Łososia pozbawić skóry", więc można się domyślić o jakiego łososia chodzi, jeśli chodzi o przycięcie ciasta, to rozumiem, że wielkość ma być dwa razy większa od fileta(z małym marginesem na zwijanie brzegów), skoro go później zawijamy. Nie widze tu nic lakonicznego, tylko trzeba dokładnie czytać oraz uruchomić odrobinę wyobraźnię - bardzo się to w kuchni przydaje.
Henryka2 21.11.2012 18:42
Pyzo,nie mam zamiaru Cię bronić, bo doskonale robisz to sama. Po prostu denerwuje mnie agresja wobec krytykującego, czy to będziesz Ty czy ktoś inny.
SmacznaPyza 21.11.2012 18:39
Joanna, chyba nie dla mnie piszesz przepisy, prawda? Ja doskonale rozumiem co czytam a Tobie zadałam konkretne pytania i na żadne nie odpowiedziałaś więc to raczej Ty nie umiesz czytać ze zrozumieniem.... Henryko, dziękuję za obronę, ale doskonale poradzę sobie sama z takimi złośliwościami :)
Henryka2 20.11.2012 20:32
A po co ten sarkazm.Pyza jako prawdziwy talent kulinarny to wszystko wie, ale taki laik jak ja nie wie i chce się nauczyć. Piszesz przepisy dla setek osób, nie zawsze mających pojęcie o gotowaniu, więc rób to dobrze.Włóż mniej pracy w minusowanie komentarzy a więcej w dokładne opisywanie potraw.
Joanna46 19.11.2012 21:34
Pyzo, czytanie ze zrozumieniem się kłania. O moim przepisie na fasolkę z czosnkiem też pisałaś, że lakoniczne. Powtarzasz się. Poza tym chyba Ty - taki talent kulinarny - nie potrzebujesz tylu wskazówek, żeby zrobić tak prozaiczne danie. Nie to co ja, bo jak sama widzisz, ja się dopiero uczę. Myślę, że i dla takich osób jak ja jest miejsce na tym portalu.
SmacznaPyza 19.11.2012 19:09
bardzo lakonicznie opisane - jak przyciąć ciasto? jak zlepić? jaki łosoś - filet ze skórą czy bez? a samo ciasto w środku niedopieczone, szkoda...
Joanna46 19.11.2012 18:46
Bardzo smaczne i syte danie, a przy tym szybko się robi. Polecam.
uqash24 19.11.2012 18:39
Smacznie wygląda, trzeba będzie coś takiego zrobić i skosztować :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak