Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Lista składników
-
łosoś filet
-
marchewki
3 sztuki -
pietruszka
2 sztuki -
cebula biała
2 sztuki -
Sól morska ziołowa Prymat w młynku
-
Pieprz czarny mielony Prymat
-
oliwa
MARYNATA DO RYBY
-
oliwa
2 łyżki -
sok z cytryny
1 łyżka -
cukier puder
0,5 łyżeczki (z cukru trzcinowego) -
Czosnek staropolski Prymat
1 łyżeczka -
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
-
sól do smaku
Przepis i sposób przygotowania Łosoś po grecku
Kroki postępowania

PRZYGOTOWANIE:
Na początku przygotowujemy marynatę.
Do miseczki dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżkę soku z cytryny, 0,5 łyżeczki cukru pudru (z cukru trzcinowego), 1 łyżeczkę czosnku staropolskiego, 1/4 łyżeczki grubo mielonego pieprzu oraz doprawiamy do smaku solą.
Wszystko dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki.

Filety nacieramy przygotowaną marynatą i odstawiamy do lodówki na około godzinę dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.




* do smażenia wystarczy pokrywająca go marynata
Usmażonego łososia podajemy otulonego podduszonymi warzywami.
Jako dodatek świetnie sprawdzi się pęczak jęczmienny.
Życzę smacznego! :)
Komentarze (10)