Łosoś po grecku

Łosoś po grecku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • łosoś filet

  • marchewki

    3 sztuki
  • pietruszka

    2 sztuki
  • cebula biała

    2 sztuki
  • Sól morska ziołowa Prymat w młynku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • oliwa

MARYNATA DO RYBY

  • oliwa

    2 łyżki
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • cukier puder

    0,5 łyżeczki (z cukru trzcinowego)
  • Czosnek staropolski Prymat

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny grubo mielony Prymat

  • sól do smaku

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Łosoś po grecku

Kroki postępowania

Krok 1 - Łosoś po grecku foto
Moja dzisiejsza wariacja na temat łososia :) Rybka skąpana w aromatycznej marynacie z dodatkiem czosnku staropolskiego i towarzystwie lekkich warzyw.

PRZYGOTOWANIE:

Na początku przygotowujemy marynatę.

Do miseczki dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżkę soku z cytryny, 0,5 łyżeczki cukru pudru (z cukru trzcinowego), 1 łyżeczkę czosnku staropolskiego, 1/4 łyżeczki grubo mielonego pieprzu oraz doprawiamy do smaku solą.

Wszystko dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki.
Krok 2 - Łosoś po grecku foto
Łososia oczyszczamy, odcinamy skórę i dzielimy na porcje.

Filety nacieramy przygotowaną marynatą i odstawiamy do lodówki na około godzinę dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.
Krok 3 - Łosoś po grecku foto
Marchewki i pietruszki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Krok 4 - Łosoś po grecku foto
Cebulkę kroimy w drobną kostkę i szklimy ją na oliwie z oliwek.
Krok 5 - Łosoś po grecku foto
Do zeszklonej cebulki dodajemy starte warzywa i chwilę smażymy. Podlewamy je delikatnie wodą, doprawiamy solą ziołowa, pieprzem i dusimy około 5 minut.
Krok 6 - Łosoś po grecku foto
Następnie smażymy łososia już bez dodatku tłuszczu* około 3 minuty z każdej strony.

* do smażenia wystarczy pokrywająca go marynata

Usmażonego łososia podajemy otulonego podduszonymi warzywami.

Jako dodatek świetnie sprawdzi się pęczak jęczmienny.

Życzę smacznego! :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Maridka19 15.02.2015 21:13
Ciekawy przepis , wygląda rewelacyjnie :)
Seba 15.02.2015 11:30
pyszna rybka
R'n'G Kitchen 13.02.2015 16:33
Kasiu ,cudowne połączenie. Pycha :)
luna76 13.02.2015 07:33
w takiej wersji musi być fantastyczny!!
Adam/ZUB3R 12.02.2015 22:43
wygląda smacznie
jagoda5913 12.02.2015 22:15
Uwielbiam łososia
Ania84 12.02.2015 22:05
smaczna rybka
Sroczka 12.02.2015 22:01
Pyszna rybka, zjadłabym.
irenka 12.02.2015 21:36
pyszności,uwielbiam
w mojej kuchni 12.02.2015 21:34
takie smakołyki można jeść i jeść...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat