Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łosoś po grecku

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

łosoś filet
marchewki 3 sztuki
pietruszka 2 sztuki
cebula biała 2 sztuki
Sól morska ziołowa Prymat w młynku
Pieprz czarny mielony Prymat
oliwa

MARYNATA DO RYBY

oliwa 2 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka
cukier puder 0,5 łyżeczki (z cukru trzcinowego)
Czosnek staropolski Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś po grecku

Kroki postępowania

1
Moja dzisiejsza wariacja na temat łososia :) Rybka skąpana w aromatycznej marynacie z dodatkiem czosnku staropolskiego i towarzystwie lekkich warzyw.

PRZYGOTOWANIE:

Na początku przygotowujemy marynatę.

Do miseczki dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżkę soku z cytryny, 0,5 łyżeczki cukru pudru (z cukru trzcinowego), 1 łyżeczkę czosnku staropolskiego, 1/4 łyżeczki grubo mielonego pieprzu oraz doprawiamy do smaku solą.

Wszystko dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki.
Krok 1 - Łosoś po grecku foto
2
Łososia oczyszczamy, odcinamy skórę i dzielimy na porcje.

Filety nacieramy przygotowaną marynatą i odstawiamy do lodówki na około godzinę dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.
Krok 2 - Łosoś po grecku foto
3
Marchewki i pietruszki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Krok 3 - Łosoś po grecku foto
4
Cebulkę kroimy w drobną kostkę i szklimy ją na oliwie z oliwek.
Krok 4 - Łosoś po grecku foto
5
Do zeszklonej cebulki dodajemy starte warzywa i chwilę smażymy. Podlewamy je delikatnie wodą, doprawiamy solą ziołowa, pieprzem i dusimy około 5 minut.
Krok 5 - Łosoś po grecku foto
6
Następnie smażymy łososia już bez dodatku tłuszczu* około 3 minuty z każdej strony.

* do smażenia wystarczy pokrywająca go marynata

Usmażonego łososia podajemy otulonego podduszonymi warzywami.

Jako dodatek świetnie sprawdzi się pęczak jęczmienny.

Życzę smacznego! :)
Krok 6 - Łosoś po grecku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Maridka19 15.02.2015 21:13
Ciekawy przepis , wygląda rewelacyjnie :)
Seba 15.02.2015 11:30
pyszna rybka
R'n'G Kitchen 13.02.2015 16:33
Kasiu ,cudowne połączenie. Pycha :)
luna76 13.02.2015 07:33
w takiej wersji musi być fantastyczny!!
Adam/ZUB3R 12.02.2015 22:43
wygląda smacznie
jagoda5913 12.02.2015 22:15
Uwielbiam łososia
Ania84 12.02.2015 22:05
smaczna rybka
Sroczka 12.02.2015 22:01
Pyszna rybka, zjadłabym.
irenka 12.02.2015 21:36
pyszności,uwielbiam
w mojej kuchni 12.02.2015 21:34
takie smakołyki można jeść i jeść...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak