Łosoś pieczony pod chrupiącą orzechową kruszonką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łosoś filet

    2 sztuka
  • sok z cytryny

    2 łyżka
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    3 łyżka
  • parmezan starty

    2 łyżka
  • czosnek

    2 ząbek
  • masło stopione

    3 łyżka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1/2 łyżeczka
  • olej

    1 łyżka
  • lubczyk świeży

    4 sztuka
  • orzechy włoskie

    2 łyżka
  • natka pietruszki

    1/2 pęczek
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Łosoś pieczony pod chrupiącą orzechową kruszonką foto
Filety z łososia skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem. Odstawić na czas przygotowania kruszonki.
Krok 2 - Łosoś pieczony pod chrupiącą orzechową kruszonką foto
Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki kruszonki połączyć i dobrze wymieszać.
Krok 3 - Łosoś pieczony pod chrupiącą orzechową kruszonką foto
Łososia ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem. Wierzch łososia obłożyć przygotowaną kruszonką i delikatnie docisnąć. Rybę wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i zapiekać przez ok. 20-25 minut. Podawać z ryżem z kurkumą smażonym na maśle lub z ulubionymi dodatkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
asiatok 05.05.2016 13:33
już czuję oszalamiający zapach tej kruszonki!
EmciaPichci 09.03.2014 12:09
ach ta kruszonka! pycha!
usmiech 06.10.2013 20:33
bardzo dobre
mela25 23.07.2013 13:51
bardzo pyszne
anemon 23.06.2013 19:46
Podoba mi się Twój przepis, ta kruszonka wygląda bardzo obiecująco i zachęcająco.
Konczi 23.06.2013 17:16
fantastycznie przyrządzony super pomysł
Megg 23.06.2013 17:01
wspaniale przyrządzony łosoś, muszę wypróbować też tak zrobić

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat