Łosoś peklowany Gravlax

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łosoś filet

    400 gram
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1/2 szklanki
  • cytryna

    1 sztuka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • koperek

    2 łyżki
  • wódka

    1 kieliszek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Łosoś peklowany Gravlax foto
W szklance łączę sól, pieprz i skórkę startą z cytryny.
Krok 2 - Łosoś peklowany Gravlax foto
Następnie dodaję wódkę i posiekany koperek i całość dokładnie mieszam.
Krok 3 - Łosoś peklowany Gravlax foto
Łososia myję, osuszam, a następnie układam go na gazie opatrunkowej, na którą wysypuję uprzednio połowę mieszanki z solą. Pozostałą część mieszanki wysypuję na łososia.
Krok 4 - Łosoś peklowany Gravlax foto
Łososia owijam szczelnie, a następnie przyciskam słoikiem i umieszczam w lodówce na 48 godzin. Kilka razy dziennie zlewam wodę z naczynia i owijam łososia ręcznikami papierowymi.
Krok 5 - Łosoś peklowany Gravlax foto
Po upływie 48 godzin odwijam łososia z gazy, opłukuję i osuszam.
Krok 6 - Łosoś peklowany Gravlax foto
Łososia podaję pokrojonego, posypanego posiekanym koperkiem i z plastrami cytryny.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
SzczyptaChili 01.07.2017 21:03
Nigdy takiego nie jadłam , ciekawa propozycja
Habibi 01.07.2017 20:45
Lubię :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat