Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łosoś na ziemniakach ze szpinakiem

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

szpinak świeży 75 gram
czosnek 2 ząbki
ziemniaki 4 sztuki
sok z cytryny 2 łyżeczki
masło 10 wiórek
olej do smażenia 1 łyzki
masło do smażenia 1 łyzka
sól do smaku
łosoś 280 gram
natka pietruszki 2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś na ziemniakach ze szpinakiem

Łososia myjemy,osuszamy , ściągamy z niego skórę i dzielimy na pół.Przekładamy rybę do wysmarowanego naczynia żaroodpornego.Kropimy ją cytryną,solimy,pieprzymy i posypujemy natką oraz wiórkami masła.Przykrywamy folią aluminiową.
Na patelni rozgrzewamy olej z masłem dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i umyty,osuszony i pokrojony w paseczki szpinak.Całość smażymy do zwiędnięcia szpinaku-odstawiamy.
Obrane,umyte ziemniaki gotujemy z odrobiną soli do miękkości.Odcedzamy i dodajemy do nich wcześniej przygotowany szpinak.Całość traktujemy tłuczkiem do ziemniaków.
Rozgrzewamy piekarnik do 180*C wkładamy rybę i pieczemy około 25 minut,pod koniec ściągamy folię i chwilkę ją jeszcze zapiekamy i gotowe.
Na talerz wykładamy ziemniaki,na wierzch układamy łososia i podajemy od razu po przygotowaniu np. z pomidorkami koktajlowymi.....

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.07.2015 11:22
Elegancko podane.
evita0007 10.03.2013 12:33
Dziekuję,było na prawdę pysznie :-)
ao_12 11.02.2013 17:15
bardzo ładnie podany obiad
Rafał10 31.01.2013 09:02
ślicznie podany obiadek :)
dwa pokoje z kuchnią 30.01.2013 16:35
ciekawe podanie
babajaga1969 30.01.2013 15:16
ładnie podane
msmors 30.01.2013 14:34
ciekawy przepis
Janina 30.01.2013 14:28
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak