Łosoś na szpinaku.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łosoś filet

    15 dag
  • szpinak

  • szpinak świeży lub mrożony

    30 dag
  • czosnek

    2 ząbki
  • mleko kokosowe

    100 ml
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

  • Pieprz biały mielony Prymat

  • olej

    1 łyżka
  • masło

    1 łyżka
  • sól

  • cebula

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Łososia posypać przyprawą do ryb, odstawić na 15 minut. Następnie pędzelkiem posmarować oliwą i smażyć na patelni grillowej z obu stron około 12 minut. Ja wstawiam jeszcze łososia do nagrzanego piekarnika na 3 minuty.
W rondelku, najlepiej stalowym, rozgrzać 1 łyżkę oleju i po chwili dodać trochę masła, a następnie pokrojony drobno w kosteczkę czosnek i cebulę .Mieszamy i szklimy cebulę. Trzeba uważać żeby nie spalić czosnku, bo potrawa będzie gorzka i niesmaczna .Dokładamy szpinak i na małym ogniu mieszając od czasu do czasu rozmrażamy szpinak. Jeżeli używamy świeżego szpinaku to dusimy tylko chwilę. Dodajemy mleko kokosowe, solimy, dodajemy pieprz i gałkę muszkatołową .Szpinak musi być doprawiony zdecydowanie. Redukujemy czyli odparowujemy nadmiar płynu. Po kilku minutach nasz szpinak jest już gotowy. Przekładamy szpinak na talerz i na nim układamy łososia.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jasiek 11.05.2014 14:42
dobry podkład pod łososia
as28 18.11.2013 11:29
mniam mniam
bogusia19 08.11.2013 13:39
uwielbiam łososia
dodi 08.11.2013 12:41
smaczny ten łosoś
Ola1984 08.11.2013 10:04
Absolutnie pyszne danie! Uwielbiam tak podanego łososia, minimum składników maksimum smaku.
Olga_SK 08.11.2013 09:50
Rzeczywiście wygląda niezwykle apetycznie :)
Aleksandra/Olcia 08.11.2013 09:46
super fotka,taka świeża

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat