Łosoś gravlax

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • zioła

    do smaku
  • cukier

    do smaku
  • koper świeży

  • łosoś filet

    2 filety (powinna ważyć około 400-
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Filety z łososią obrać z łusek(jeżeli posiadają skórki). Sprawdzić czy nie mają żadnym ości. Każdą część ryby porządnie nasolić i przyprawić ziołami i cukrem( nie obawiajmy się, że za dużo dodaliśmy przypraw- one wsiąkną w rybę)-przyprawiamy tylko różową część łososia. Na talerzu umieścić 1 filet (skórką na dole), położyć na to świeży koper, a następnie przykryć to 2 filetem. Całość owinąć folią i wstawić do lodówki(najlepiej obiążyć rybkę, np. margaryną, kukurydzą- coś aby było ciężkie). Poczekać 2 doby, aż przyprawy \"nasiąkną\" w rybę. Przed podaniem pokroić na mniejsze kawałki usuwając nadmiar marynaty i pozbawiając skórkę z łososia, a także można skropić sokiem z cytryny albo podawać z sosem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
smerfetka79 29.04.2016 09:47
Oj daaawno nie jadłam. chyba przy najbliższej okazji zrobię:)
etka 23.12.2010 14:53
piekny łosoś!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat