Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łopatka zatopiona w miodzie z grzybami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka bez kości 3 plastry
cukier kryształ 4 łyżki
margaryna 250 g
kucharek do smaku
cebula biała 2
natka pietruszki
pieczarki 250 g
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Łopatka zatopiona w miodzie z grzybami

Kroki postępowania

1
Cukier wsypujemy do garnka z grubym dnem.
Krok 1 - Łopatka zatopiona w miodzie z grzybami foto
2
Podgrzewając około 10 minut karmelizujemy czyli czekamy aż cukier się zacznie topić.
Od czasu do czasu mieszamy by się nieprzypalił.
Krok 2 - Łopatka zatopiona w miodzie z grzybami foto
3
Dodajemy pokrojoną w pióra cebulę .
Krok 3 - Łopatka zatopiona w miodzie z grzybami foto
4
Następnie wkładamy oprószone pieprzem i kucharkiem mięso pokrojone w plastry.
Krok 4 - Łopatka zatopiona w miodzie z grzybami foto
5
Gdy mięso będzie lekko podpieczone wkładamy margarynę i dokładnie mieszamy by połączyła się z karmelem.
Krok 5 - Łopatka zatopiona w miodzie z grzybami foto
6
Pieczarki oczyszczamy i kroimy na pół. Dorzucamy do mięsa.
Krok 6 - Łopatka zatopiona w miodzie z grzybami foto
7
Natkę pietruszki drobno siekamy i także dokładamy do garnka.
Przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości.
Krok 7 - Łopatka zatopiona w miodzie z grzybami foto
8
Podajemy do ziemniaków ugotowanych w wodzie .
Krok 8 - Łopatka zatopiona w miodzie z grzybami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 01.12.2013 10:17
fajny pomysł na smaczne mięsko
Lis 07.09.2013 01:17
pewnie pyszna:)
wedith1 06.08.2013 12:00
Mięsko musi smakować wspaniale!
IwonaDD 06.05.2013 08:29
ale to musiało być pyszne !
aisza1 26.03.2013 10:12
przepis godny wypróbowania
Ewelina38 09.01.2013 14:40
rewelacyjny efekt końcowy
IZABELA29 06.11.2012 08:53
Beatris masz racje słodycz karmelu trochę pomyliła mi w tytule oczywiście gdybym mogła edytować było by w karmelu.
olkaaa 06.11.2012 08:07
chętnie spróbuję
caralajna 06.11.2012 07:39
dobrze wygląda
Beatris 03.11.2012 12:28
Bardzo smakowita potrawa. Rozumiem, że w tytule trochę się pomyliłaś (w miodzie - raczej w karmelu, bo miodu w składnikach nie znalazłam). Niemniej uwielbiam mięsko ze słodkim akcentem.
barbara11561 03.11.2012 08:08
bardzo apetycznie wygląda:)
edyta44 31.10.2012 12:31
pysznosci
Katarzyna/kate1980 30.10.2012 22:15
śliczna
Rafał10 30.10.2012 21:21
świetnie wygląda
Małgorzata106 30.10.2012 18:49
super
Henryka2 30.10.2012 18:37
Apetyczny!
Mati13 30.10.2012 18:36
bardzo dobry pomysł
Justyna Jussstiii 30.10.2012 18:12
super
wojtek5 30.10.2012 18:10
smaczne
octo 30.10.2012 17:54
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak