Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łopatka zapiekana z miodową kapustą i boczkiem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 1,5 kg
kapusta kiszona 1 kg
boczek surowy 1/2 kg
piwo 500 ml
czosnek 5 ząbków
cebula 3 szt
miód 3 łyżki
imbir starty 1 łyżka
cytryna 1/2 szt
masło
kolendra Prymat do smaku
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Łopatka zapiekana z miodową kapustą i boczkiem

Kroki postępowania

1
Wszystko smażymy na jednej patelni.

Łopatkę dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na większe kawałki. Boczek kroimy w drobną kostkę i wrzucamy go na rozgrzaną patelnię. Podsmażamy tak długo, aż się lekko wytopi i zarumieni. Przekładamy do miski.


W tym samym naczyniu co smażyliśmy boczek, podsmażamy również kawałki łopatki. Zarumienione mięso przekładamy na talerz i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i 1 łyżeczką świeżo zmielonej kolendry.
Krok 1 - Łopatka zapiekana z miodową kapustą i boczkiem foto
2
Cebulę obieramy i kroimy w cząstki, a czosnek w cienkie plasterki.
Krok 2 - Łopatka zapiekana z miodową kapustą i boczkiem foto
3
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i wrzucamy cebulę z czosnkiem. Smażymy do zeszklenia. a następnie przekładamy do osobnego naczynia.
Krok 3 - Łopatka zapiekana z miodową kapustą i boczkiem foto
4
Kilogram kapusty kiszonej odsączamy z nadmiaru wody i wrzucamy na patelnię (bez krojenia w drobne kawałki), dodajemy 1 łyżkę masła, 1 łyżeczkę roztartej w moździerzu kolendry, 1 łyżkę miodu, sok i skórkę z połowy cytryny i starty imbir. Smażymy ok 8 minut, aż kapusta lekko się zarumieni.

Do dużego naczynia do zapiekania (u mnie to były dwa ceramiczne naczynia) przekładamy 2/3 kapusty i posypujemy ją boczkiem.
Krok 4 - Łopatka zapiekana z miodową kapustą i boczkiem foto
5
Na boczku z kapustą układamy kawałki mięsa i posypujemy je cebulą z czosnkiem.
Krok 5 - Łopatka zapiekana z miodową kapustą i boczkiem foto
6
Do pozostałej kapusty dodajemy 2 łyżki miodu, 1 łyżeczkę kolendry i pół litra piwa. Dusimy pod przykryciem ok 5 minut. W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 6 - Łopatka zapiekana z miodową kapustą i boczkiem foto
7
Na wierzch naszej zapiekanki wylewamy kapustę z piwem. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika. Danie pieczemy 2 godziny w 170*C.
Zapiekankę podajemy z ziemniaczkami i ogórkiem.



SMACZNEGO :-)
Krok 7 - Łopatka zapiekana z miodową kapustą i boczkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Damiano
Damiano 09.05.2015 07:03
pyszne jedzonko
inka2012 13.04.2015 16:13
Apetycznie wygląda :)
Anna169Hosz 13.04.2015 13:27
Zapowiada się pyszne danie!
Bernadeta1 13.04.2015 12:41
lubię takie połączenia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak