Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łopatka zapiekana z kapustą i grzybami

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusty kiszonej 1 kg
suszonych grzybów 30 g
duże cebule 2
łopatki wieprzowej 700 g
miodu płynnego naturalnego 2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 2
ziarna ziela angielskiego 3
kilka ziaren jałowca
sól do smaku
kucharek w płynie do smaku
masło lub margaryna
do wysmarowania naczynia
bulion 500 ml
olej 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Łopatka zapiekana z kapustą i grzybami

Kroki postępowania

1
Do garnka włożyć kapustę, zalać zimną wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie i jałowiec, i gotować bez przykrycia do momentu aż kapusta będzie lekko podgotowana ale jeszcze twardawa. Potem wystudzić i odcisnąć z nadmiaru wody. W drugim garnku zalać grzyby ciepłą wodą i namoczyć je. Mięso umyć, osuszyć i pokroić na spore kawałki. W szerokim rondlu rozgrzać olej, wrzucić mięso i podsmażyć. Potem cebule, umyć i pokroić w większą kostkę, dodać do mięsa, chwilę smażyć i dodać miód.
Krok 1 - Łopatka zapiekana z kapustą i grzybami foto
2
Smażyć wszystko od czasu do czasu mieszając około 10 minut po czym dodać przyprawy i jeszcze chwilę smażyć. Podlać potem wodą lub bulionem, dodać odsączone grzyby i dusić pod przykryciem jakieś 30 minut, spróbować czy jest dobrze doprawione.
Krok 2 - Łopatka zapiekana z kapustą i grzybami foto
3
Powinno mieć intensywny smak bo kapusta jest tylko z liściem, zielem i jałowcem. Naczynie żaroodporne posmarować masłem lub margaryną, na dno położyć odciśniętą kapustę
Krok 3 - Łopatka zapiekana z kapustą i grzybami foto
4
a na kapustę położyć zawartość rondla i zalać resztą powstałego sosu, który zostanie w rondlu po wyłożeniu mięsa i grzybów.
Krok 4 - Łopatka zapiekana z kapustą i grzybami foto
5
Przykryć naczynie pokrywką i wstawić na dolną półkę do zimnego piekarnika. Temperaturę nastawić na 200 stopni i czas 70 minut
Krok 5 - Łopatka zapiekana z kapustą i grzybami foto
6
Po zapieczeniu danie podawać np. z pieczywem.
Krok 6 - Łopatka zapiekana z kapustą i grzybami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

treonina 05.12.2013 20:41
wspaniałe danie!
gosia561 05.12.2013 19:42
konkretne danko
Ola1984 05.12.2013 19:21
Fajne, pożywne danie.
norweska20 05.12.2013 17:54
super połączenie, musi być pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak