Łopatka zapiekana z kapustą i grzybami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusty kiszonej

    1 kg
  • suszonych grzybów

    30 g
  • duże cebule

    2
  • łopatki wieprzowej

    700 g
  • miodu płynnego naturalnego

    2 łyżki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2
  • ziarna ziela angielskiego

    3
  • kilka ziaren jałowca

  • sól do smaku

  • kucharek w płynie do smaku

  • masło lub margaryna

  • do wysmarowania naczynia

  • bulion

    500 ml
  • olej

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Łopatka zapiekana z kapustą i grzybami foto
Do garnka włożyć kapustę, zalać zimną wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie i jałowiec, i gotować bez przykrycia do momentu aż kapusta będzie lekko podgotowana ale jeszcze twardawa. Potem wystudzić i odcisnąć z nadmiaru wody. W drugim garnku zalać grzyby ciepłą wodą i namoczyć je. Mięso umyć, osuszyć i pokroić na spore kawałki. W szerokim rondlu rozgrzać olej, wrzucić mięso i podsmażyć. Potem cebule, umyć i pokroić w większą kostkę, dodać do mięsa, chwilę smażyć i dodać miód.
Krok 2 - Łopatka zapiekana z kapustą i grzybami foto
Smażyć wszystko od czasu do czasu mieszając około 10 minut po czym dodać przyprawy i jeszcze chwilę smażyć. Podlać potem wodą lub bulionem, dodać odsączone grzyby i dusić pod przykryciem jakieś 30 minut, spróbować czy jest dobrze doprawione.
Krok 3 - Łopatka zapiekana z kapustą i grzybami foto
Powinno mieć intensywny smak bo kapusta jest tylko z liściem, zielem i jałowcem. Naczynie żaroodporne posmarować masłem lub margaryną, na dno położyć odciśniętą kapustę
Krok 4 - Łopatka zapiekana z kapustą i grzybami foto
a na kapustę położyć zawartość rondla i zalać resztą powstałego sosu, który zostanie w rondlu po wyłożeniu mięsa i grzybów.
Krok 5 - Łopatka zapiekana z kapustą i grzybami foto
Przykryć naczynie pokrywką i wstawić na dolną półkę do zimnego piekarnika. Temperaturę nastawić na 200 stopni i czas 70 minut
Krok 6 - Łopatka zapiekana z kapustą i grzybami foto
Po zapieczeniu danie podawać np. z pieczywem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
treonina 05.12.2013 20:41
wspaniałe danie!
gosia561 05.12.2013 19:42
konkretne danko
Ola1984 05.12.2013 19:21
Fajne, pożywne danie.
norweska20 05.12.2013 17:54
super połączenie, musi być pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat