Łopatka z szynkowaru

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso wieprzowe

    1 kg
  • sól peklowa

    2 łyżki
  • żelatyna

    2 łyżeczki
  • pieprz

    1/3 łyżeczki
  • majeranek

    1 łyżeczka
  • ząbki czosnku

    3 szt
  • gorąca woda

    100 ml
  • mielona gałka muszkatołowa Prymat

    2 szczypty
  • cukier puder

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Łopatka z szynkowaru foto
Do zagotowanej wody dodajemy żelatynę mieszamy studzimy .
Krok 2 - Łopatka z szynkowaru foto
Mięso u mnie była łopatka wieprzowa pokroić w większą kostkę.Każdy kawałek mięsa rozbijamy lekko;)
Krok 3 - Łopatka z szynkowaru foto
Przecisnąć czosnek przez praskę i dodać przyprawy i cukier puder.
Krok 4 - Łopatka z szynkowaru foto
Do chłodnej zelatyny dodajemy sól peklową i przyprawy mieszamy.
Krok 5 - Łopatka z szynkowaru foto
Do mięsa wlewamy przygotowane składniki i wyrabiamy mięso jakiś czas 5-10 minut.
Krok 6 - Łopatka z szynkowaru foto
Tak przygotowane mięso w misce nakrywamy i odstawiamy do lodówki na 48 godzin.Można mięso parę razy przemieszać.
Krok 7 - Łopatka z szynkowaru foto
Do szynkowaru wkładamy woreczek do mrożenia.
Krok 8 - Łopatka z szynkowaru foto
Mięso dajemy porcjami do szynkowaru ugniatamy ,ja to robiłam tłuczkiem do mięsa.Woreczek zawiązujemy i zamykamy szynkowar.Wstawiamy szynkowar do garnka z zimną wodą .Wody około 2 cm powyżej mięsa i parzymy ponad 2 godziny uważając aby woda się nie gotowała.
Krok 9 - Łopatka z szynkowaru foto
Po ugotowaniu szynkowar chłodzimy zimną wodą i wstawiamy do lodówki do następnego dnia.

POLECAM!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (25)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Róża1 05.01.2015 21:16
bardzo lubię taką wędlinkę :-).
Janina 28.12.2014 11:04
Świetnie wyszła;)
Margo1 27.12.2014 11:54
nie robiłam takiej
gusia1000 22.12.2014 01:14
Swojska najlepsza.
adelajda 19.12.2014 15:11
Lubię taką super wędlinkę :))
Margo1 14.12.2014 16:41
Też mi się podoba
Bernadeta1 12.12.2014 14:51
Taka mięsko to prawdziwy rarytas, pycha
Kejti 11.12.2014 19:58
Mniam,zjadłabym :-)
romanrafal 10.12.2014 16:09
pyszne mięsko
gosia56 09.12.2014 13:01
Bardzo dziękuję za miłe komentarze wędlinka była pyszna mimo ze gotowałam bez termometra na oko bo ten szynkowar nie ma go .A widzę ze bardzo komuś się nudzi bo nawet tu zostały punkty zminusowane;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat