Łopatka z szynkowaru

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso wieprzowe

    1 kilogram
  • Sól peklowa drobnoziarnista Prymat

    1,5-2 łyżki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 łyżeczki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1/3 łyżeczki
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • czosnek

    3 ząbki
  • gorąca woda

    100 mililitrów
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    2 szczypty
  • cukier puder

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Łopatka z szynkowaru foto

Do zagotowanej wody dodajemy żelatynę, mieszamy i studzimy.

Krok 2 - Łopatka z szynkowaru foto

Mięso kroimy w większą kostkę. Każdy kawałek mięsa rozbijamy lekko. 

Krok 3 - Łopatka z szynkowaru foto

Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy przyprawy oraz cukier puder.

Krok 4 - Łopatka z szynkowaru foto

Do chłodnej żelatyny dodajemy sól peklowaną i przyprawy. Mieszamy.

Krok 5 - Łopatka z szynkowaru foto

Do mięsa wlewamy przygotowane składniki i wyrabiamy mięso przez około 5-10 minut.

Krok 6 - Łopatka z szynkowaru foto

Tak przygotowane mięso w misce nakrywamy i odstawiamy do lodówki na 48 godzin. Można mięso parę razy przemieszać.

Krok 7 - Łopatka z szynkowaru foto
Do szynkowaru wkładamy woreczek do mrożenia.
Krok 8 - Łopatka z szynkowaru foto

Mięso dajemy porcjami do szynkowaru i ugniatamy. Ja to robiłam tłuczkiem do mięsa. Woreczek zawiązujemy i zamykamy szynkowar. Wstawiamy szynkowar do garnka z zimną wodą. Wody około 2 cm powyżej mięsa i parzymy ponad 2 godziny uważając, aby woda się nie gotowała.

Krok 9 - Łopatka z szynkowaru foto

Po ugotowaniu szynkowar chłodzimy zimną wodą i wstawiamy do lodówki do następnego dnia. Polecam!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (25)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Róża1 05.01.2015 21:16
bardzo lubię taką wędlinkę :-).
Janina 28.12.2014 11:04
Świetnie wyszła;)
Margo1 27.12.2014 11:54
nie robiłam takiej
gusia1000 22.12.2014 01:14
Swojska najlepsza.
adelajda 19.12.2014 15:11
Lubię taką super wędlinkę :))
Margo1 14.12.2014 16:41
Też mi się podoba
Bernadeta1 12.12.2014 14:51
Taka mięsko to prawdziwy rarytas, pycha
Kejti 11.12.2014 19:58
Mniam,zjadłabym :-)
romanrafal 10.12.2014 16:09
pyszne mięsko
gosia56 09.12.2014 13:01
Bardzo dziękuję za miłe komentarze wędlinka była pyszna mimo ze gotowałam bez termometra na oko bo ten szynkowar nie ma go .A widzę ze bardzo komuś się nudzi bo nawet tu zostały punkty zminusowane;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat