Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łopatka z szynkowaru

5.0
(42)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso wieprzowe 1 kilogram
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 1,5-2 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/3 łyżeczki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
czosnek 3 ząbki
gorąca woda 100 mililitrów
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 2 szczypty
cukier puder 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Łopatka z szynkowaru

Kroki postępowania

1

Do zagotowanej wody dodajemy żelatynę, mieszamy i studzimy.

Krok 1 - Łopatka z szynkowaru foto
2

Mięso kroimy w większą kostkę. Każdy kawałek mięsa rozbijamy lekko. 

Krok 2 - Łopatka z szynkowaru foto
3

Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy przyprawy oraz cukier puder.

Krok 3 - Łopatka z szynkowaru foto
4

Do chłodnej żelatyny dodajemy sól peklowaną i przyprawy. Mieszamy.

Krok 4 - Łopatka z szynkowaru foto
5

Do mięsa wlewamy przygotowane składniki i wyrabiamy mięso przez około 5-10 minut.

Krok 5 - Łopatka z szynkowaru foto
6

Tak przygotowane mięso w misce nakrywamy i odstawiamy do lodówki na 48 godzin. Można mięso parę razy przemieszać.

Krok 6 - Łopatka z szynkowaru foto
7
Do szynkowaru wkładamy woreczek do mrożenia.
Krok 7 - Łopatka z szynkowaru foto
8

Mięso dajemy porcjami do szynkowaru i ugniatamy. Ja to robiłam tłuczkiem do mięsa. Woreczek zawiązujemy i zamykamy szynkowar. Wstawiamy szynkowar do garnka z zimną wodą. Wody około 2 cm powyżej mięsa i parzymy ponad 2 godziny uważając, aby woda się nie gotowała.

Krok 8 - Łopatka z szynkowaru foto
9

Po ugotowaniu szynkowar chłodzimy zimną wodą i wstawiamy do lodówki do następnego dnia. Polecam!

Krok 9 - Łopatka z szynkowaru foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 05.01.2015 21:16
bardzo lubię taką wędlinkę :-).
Janina 28.12.2014 11:04
Świetnie wyszła;)
Margo1 27.12.2014 11:54
nie robiłam takiej
gusia1000 22.12.2014 01:14
Swojska najlepsza.
adelajda 19.12.2014 15:11
Lubię taką super wędlinkę :))
Margo1 14.12.2014 16:41
Też mi się podoba
Bernadeta1 12.12.2014 14:51
Taka mięsko to prawdziwy rarytas, pycha
Kejti 11.12.2014 19:58
Mniam,zjadłabym :-)
romanrafal
romanrafal 10.12.2014 16:09
pyszne mięsko
gosia56 09.12.2014 13:01
Bardzo dziękuję za miłe komentarze wędlinka była pyszna mimo ze gotowałam bez termometra na oko bo ten szynkowar nie ma go .A widzę ze bardzo komuś się nudzi bo nawet tu zostały punkty zminusowane;)
Beatris 09.12.2014 09:54
Wspaniała wędlinka:)
Mniam 09.12.2014 08:41
Świetna wędlinka. Ja również się cieszę domową wędliną z szynkowaru :) Mam taki sam tłuczek do... ziemniaków, bo chyba tak miało być? :)
IZABELA29 09.12.2014 08:40
ja tak jak Renataj tez o tym myślę
Jadwiga/Jaga85 08.12.2014 23:36
Super przepis!
IKrakowianka 08.12.2014 23:11
wygląda super!
ben-ka 08.12.2014 23:05
Apetyczne to mięsko,bardzo apetyczne.
Renataj 08.12.2014 22:42
Jak widzę takie apetyczne domowe wędliny to od razu mam ochotę kupić szynkowar.
fotoviderek 08.12.2014 21:59
Pyszna domowa wędlinka :)
Alex_M 08.12.2014 21:53
domowa jest lepsza :)
Christopher 08.12.2014 21:42
Ładnie wyszła.
Katarzyna59 08.12.2014 20:30
znakomita szyneczka
Noruas 08.12.2014 19:54
uwielbiam domowe szynki :)
engie23 08.12.2014 18:28
super wygląda
gosia561 08.12.2014 18:26
niezłe jako wędlinka
IwonaDD 08.12.2014 17:53
smacznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak