Łopatka z szynkowaru

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka wieprzowa

    1 kilogram
  • Sól peklowa drobnoziarnista Prymat

    2 łyżeczki
  • cukier puder

    1 łyżeczka
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 łyżki
  • woda zimna

    100 mililitrów
  • czosnek

    1-2 ząbki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 sztuka
  • ziele angielskie

    kilka sztuk
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    kilka sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Mięso oczyścić, umyć i dokładnie osuszyć. Następnie mięso pokroić w kostkę, każdy kawałek rozbić w celu naruszenia struktury mięsa.

2. W wodzie wymieszać sól peklującą i cukier puder.

3. Do mięsa dać przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek, wlać zalewę i wyrabiać kilka minut by mięso wchłonęło całą zalewę.

4.Przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 12 godzin od czasu do czasu przemieszać.

5. Następnie dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Do szynkowaru włożyć woreczek do którego wkładamy mięso, dokładnie ubijając, aby nie było wolnych przestrzeni. Następnie należy dokładnie zawiązać woreczek i zamknąć szynkowar.

6. Szynkowar włożyć do lodówki na kolejne 12 godzin. Po tym czasie grzej a nie gotuj w temperaturze 85°C w garnku około 2 godziny pilnując, aby zawsze woda była ponad mięsem.

7. Po tym czasie szynkowar wystudzić w zimnej wodzie i włożyć do lodówki do całkowitego ostudzenia.

8. Gotowe mięsko wyjąć i podawać.

 

Babeczka35
Ja używam woreczków do pieczenia a szynkowar mam o pojemności 1,5 litra.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Babeczka35 16.04.2017 08:02
Dziękuję:)
mysza75 07.05.2015 10:02
jaka fajna wędlinka na chlebek
Babeczka35 07.05.2015 08:10
Dziękuję:)
R'n'G Kitchen 07.05.2015 08:02
Pyszna ,domowa wędlina <3 Uwielbiamy takie <3
asiczekz 06.05.2015 22:31
pysznie wygląda, aż zgłodniałam :)
Sroczka 06.05.2015 22:08
Ale pysznie wygląda, zjadłabym plasterek na kanapeczce.
Beatris 06.05.2015 22:01
Bardzo apetyczna wędlinka:)
Łukasz15 06.05.2015 21:46
Nie ma to jak domowa wędlinka
Katarzyna59 06.05.2015 21:42
smakowita wędlinka
gusia1000 06.05.2015 21:38
Domowa wędlina najlepsza.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat