Przepis i sposób przygotowania na: Łopatka z szynkowaru
1. Mięso oczyścić, umyć i dokładnie osuszyć. Następnie mięso pokroić w kostkę, każdy kawałek rozbić w celu naruszenia struktury mięsa.
2. W wodzie wymieszać sól peklującą i cukier puder.
3. Do mięsa dać przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek, wlać zalewę i wyrabiać kilka minut by mięso wchłonęło całą zalewę.
4.Przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 12 godzin od czasu do czasu przemieszać.
5. Następnie dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Do szynkowaru włożyć woreczek do którego wkładamy mięso, dokładnie ubijając, aby nie było wolnych przestrzeni. Następnie należy dokładnie zawiązać woreczek i zamknąć szynkowar.
6. Szynkowar włożyć do lodówki na kolejne 12 godzin. Po tym czasie grzej a nie gotuj w temperaturze 85°C w garnku około 2 godziny pilnując, aby zawsze woda była ponad mięsem.
7. Po tym czasie szynkowar wystudzić w zimnej wodzie i włożyć do lodówki do całkowitego ostudzenia.
8. Gotowe mięsko wyjąć i podawać.