Łopatka z szynkowara z czosnkiem niedźwiedzim

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka bez kości

    1,2 kg
  • czosnek niedźwiedzi 

    1-2 łyżeczki
  • sól peklowa

    22 gramy
  • pieprz czarny mielony

    1 łyżeczka
  • czosnek ząbki

    2 ząbki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Łopatkę pokroić w kostkę 1x1cm. Dodać sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dokładnie wymieszać z dodatkiem 20-30ml wody.
Przełożyć do szynkowara, zamknąć i pozostawić na dwie doby. Po tym czasie parzymy dwie godziny w 80stopniach.
Po dwóch godzinach parzenia odlewamy gorącą wodę i do garnka wlewamy zimną i studzimy.
Po 12 godzinach jak wystygnie wyjmujemy i zjadamy :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 23.04.2016 20:07
taka domowa wędlina ro pyszności
Janina 23.04.2016 18:20
Najlepsze swojskie mięsko;))
dodi 23.04.2016 15:43
musze zrobić
IZABELA29 23.04.2016 10:37
Fajna sprawa z tym szynkowarem
gosia56 23.04.2016 10:04
pyszna bo domowa;)
tobi1989 23.04.2016 09:26
Najlepsze domowe :)
Wacław 23.04.2016 09:24
pyszna domowa wędlinka :-)
Barbara13 22.04.2016 23:27
nie ma to jak domowa wędlinka
Skotka 22.04.2016 22:43
Pyszna wędlinka:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat