Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki:
-
łopatka wieprzowa
1.5 kilograma -
czosnek
4 sztuki -
majeranek
2 łyżki -
cebula
2 sztuki -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1 szczypta -
pieprz
1 szczypta -
olej
2 łyżki
Sposób przygotowania
Mięso myjemy, osuszamy i oprószamy solą i pieprzem. Obkładamy pokrojonym czosnkiem a następnie obsypujemy majerankiem. Mięso zwijamy, przekładamy do naczynia. obkładamy pokrojoną w plastry cebulą i odstawiamy na najmniej 2 godz. Po wyjęciu z lodówki obwiązujemy mięso nicią i wkładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Skrapiamy trochę olejem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy do miękkości ok. 100 minut w 190 stopniach. Na początku pieczenia mięso można przykryć folią aluminiową.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się