Łopatka z piekarnika

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Bardzo proste w przygotowaniu mięsko. Łopatka wystudzona jest dobra na kanapki a plaster gorącej łopatki prosto z piekarnika jest smaczny do obiadu.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • łopatka wieprzowa

    1.5 kilograma
  • czosnek

    4 sztuki
  • majeranek

    2 łyżki
  • cebula

    2 sztuki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • olej

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso myjemy, osuszamy i oprószamy solą i pieprzem. Obkładamy pokrojonym czosnkiem a następnie obsypujemy majerankiem. Mięso zwijamy, przekładamy do naczynia. obkładamy pokrojoną w plastry cebulą i odstawiamy na najmniej 2 godz. Po wyjęciu z lodówki obwiązujemy mięso nicią i wkładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Skrapiamy trochę olejem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy do miękkości ok. 100 minut w 190 stopniach. Na początku pieczenia mięso można przykryć folią aluminiową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat