Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łopatka z piekarnika

2.0
(4)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Bardzo proste w przygotowaniu mięsko. Łopatka wystudzona jest dobra na kanapki a plaster gorącej łopatki prosto z piekarnika jest smaczny do obiadu.

Składniki:

Składniki:

łopatka wieprzowa 1.5 kilograma
czosnek 4 sztuki
majeranek 2 łyżki
cebula 2 sztuki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
olej 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Łopatka z piekarnika

Mięso myjemy, osuszamy i oprószamy solą i pieprzem. Obkładamy pokrojonym czosnkiem a następnie obsypujemy majerankiem. Mięso zwijamy, przekładamy do naczynia. obkładamy pokrojoną w plastry cebulą i odstawiamy na najmniej 2 godz. Po wyjęciu z lodówki obwiązujemy mięso nicią i wkładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Skrapiamy trochę olejem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy do miękkości ok. 100 minut w 190 stopniach. Na początku pieczenia mięso można przykryć folią aluminiową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak