Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ŁOPATKA Z CHILI I KOLOROWYM PIEPRZEM Z SZYNKOWARA

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka bez kości 1,20 kg
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 2 łyżeczki
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 1 łyżeczka
chili 1/2 łyżeczki(płatki)
Ziele angielskie mielone Prymat 1/2 łyżeczki
czosnek 1 ząbek(duży)
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
cukier puder 1/2 łyżeczki
woda 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: ŁOPATKA Z CHILI I KOLOROWYM PIEPRZEM Z SZYNKOWARA

Kroki postępowania

1
Łopatkę wieprzową bez kości pokroić na kawałki o wielkości około 4x2 centymetry przełożyć do miski dodać sól peklującą i dokładnie wymieszać,naczynie przykryć i odstawić do lodówki na 24 godziny.
Krok 1 - ŁOPATKA Z CHILI I KOLOROWYM PIEPRZEM Z SZYNKOWARA foto
2
Wyjąć mięso z lodówki dodać żelatynę oraz chili w płatkach,mielone ziele angielskie,świeżo zmielony kolorowy pieprz i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku wlać zimną wodę z rozpuszczonym w niej cukrem pudrem i całość dokładnie wyrobić aż mięso wchłonie całkowicie płyn.
Krok 2 - ŁOPATKA Z CHILI I KOLOROWYM PIEPRZEM Z SZYNKOWARA foto
3
Szynkowar wyłożyć specjalnym woreczkiem i przełożyć do niego przyprawione mięso dobrze je dociskając.Zawiązać woreczek zamknąć szczelnie szynkowar i wstawić do lodówki na następne 24 godziny.
Krok 3 - ŁOPATKA Z CHILI I KOLOROWYM PIEPRZEM Z SZYNKOWARA foto
4
Szynkowar wyjąć z lodówki około 4 godziny przed parzeniem mięsa.W garnku zagrzać wodę wstawić szynkowar tak aby wystawał 4 centymetry nad poziom wody i parzyć w temperaturze 85-90 stopni przez 2,5 godziny w odkrytym garnku,w czasie parzenia woda nie powinna się zagotować.Szynkowar wyjąć z garnka ostudzić pod bieżącą wodą i wstawić do lodówki na noc aby mięso dobrze stężało a następnie wyjąć mięso z szynkowaru.
Krok 4 - ŁOPATKA Z CHILI I KOLOROWYM PIEPRZEM Z SZYNKOWARA foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 26.02.2015 21:42
ostanio tylko z szynkowara u mnie jemy mięska
R'n'G Kitchen 26.02.2015 19:36
Domowe ,najlepsze
barbara11561 26.02.2015 19:12
też lubię takie wędlinki,robię z różnych gatunków mięsa:)
Habibi 26.02.2015 19:10
bardzo lubię takie domowe wędlinki :)
Wafelek2601 26.02.2015 17:58
Super domowa wędlinka
mirosława4 26.02.2015 16:58
taka wędlina to musi smakować :)
Bernadeta1 26.02.2015 16:40
super, takie domowe zrobione mięsko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak