Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łopatka wieprzowa w sosie z pieczarkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Smaczny dodatek do ziemniaków lub różnego rodzaju klusek. Kluski mogą być ziemniaczane, kładzione albo tzw. "parowce".

Składniki:

Mięso wieprzowe:

łopatka wieprzowa 60 dag
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
pieczarki 6 sztuk
grzyby suszone 1.5 łyżka
Kminek mielony Prymat 1 szczypta
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
olej 2 łyżki
mąka 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Łopatka wieprzowa w sosie z pieczarkami

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na dowolnej wielkości kawałki. Podsmażamy na oleju i dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek i pokrojone pieczarki. Wszystko chwilę smażymy i podlewamy bulionem lub rosołem.

Dodajemy pieprz świeżo mielony, szczyptę zmielonego kminku, szczyptę cukru i zmielony susz z kani.

Wszystko mieszamy i podlewamy w miarę potrzeby bulionem albo wodą. Doprawiamy do smaku i gotujemy do miękkości.

Sos zagęszczamy mąką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak