Łopatka wieprzowa w sosie z pieczarkami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Smaczny dodatek do ziemniaków lub różnego rodzaju klusek. Kluski mogą być ziemniaczane, kładzione albo tzw. "parowce".

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Mięso wieprzowe:

  • łopatka wieprzowa

    60 dag
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • pieczarki

    6 sztuk
  • grzyby suszone

    1.5 łyżka
  • Kminek mielony Prymat

    1 szczypta
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • olej

    2 łyżki
  • mąka

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na dowolnej wielkości kawałki. Podsmażamy na oleju i dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek i pokrojone pieczarki. Wszystko chwilę smażymy i podlewamy bulionem lub rosołem.

Dodajemy pieprz świeżo mielony, szczyptę zmielonego kminku, szczyptę cukru i zmielony susz z kani.

Wszystko mieszamy i podlewamy w miarę potrzeby bulionem albo wodą. Doprawiamy do smaku i gotujemy do miękkości.

Sos zagęszczamy mąką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat