Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łopatka wieprzowa duszona ze śliwką

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka wieprzowa ok1 kg
śliwki węgierki ok10 szt
cebula 1 szt mniejsza
czosnek 2 ząbki
sos sojowy ok 1 łyżka
Imbir mielony Prymat ok1 szczypta
sól
pieprz
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Łopatka wieprzowa duszona ze śliwką

Mięso pokroić na kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu i przełożyć do rondla.
Cebulę pokroić i zeszklić, na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Przełożyć do mięsa, podlać wodą albo bulionem (można winem) i dusić.
Ok połowę śliwek obrać ze skórki i pokroić w plastry. Dodać do mięsa, dodać też przyprawy i dusić.
Gdy mięso zacznie mięknąć dodać pozostałe śliwki pokrojone na połówki albo ćwiartki.
Doprawić do smaku i dusić do miękkości.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kuchcik89 25.04.2017 16:27
ciekawy przepis :) lubię takie połączenia :)
Ada-Gaba 24.04.2017 19:53
bardzo apetyczne danie
2milutka 24.04.2017 17:47
Apetyczne mięsko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak