Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łopatka w sosie zabielanym

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 500 g
cebula 1 szt
ząbek czosnku 1 szt
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
Kucharek przyprawa uniwersalna 1 łyżeczka
makaron 1 szczypta
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 3 szt
śmietana 3 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
woda
margaryna 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Łopatka w sosie zabielanym

Kroki postępowania

1
Przygotować wszystkie składniki. Mięso umyć ,osuszyć i pokroić w kostkę . Posypać solą i częścią przyprawy kucharek natrzeć czosnkiem i włożyć do lodówki na 2 godziny.
Krok 1 - Łopatka  w sosie zabielanym foto
2
Cebulę obrać , umyć i pokroić w kostkę , przełożyć do rozgrzanego rondla z margaryną i poddusić.
Krok 2 - Łopatka  w sosie zabielanym foto
3
Włożyć mięso do cebuli i podsmażyć całość.
Krok 3 - Łopatka  w sosie zabielanym foto
4
Dusić na wolnym ogniu dolać wody .
Krok 4 - Łopatka  w sosie zabielanym foto
5
Dodać resztę przyprawy kucharek ,pieprz ,sól, liść laurowy ,ziele angielskie, szczyptę kardamonu i dusić od miękkości .
Krok 5 - Łopatka  w sosie zabielanym foto
6
Z mąki , śmietany i odrobiny wody zrobić zaczepkę i zagęścić .
Krok 6 - Łopatka  w sosie zabielanym foto
7
Wymieszać całość , ewentualnie jeszcze przyprawić .Podawać z ziemniakami do obiadu , z dowolną kaszą lub z chlebem.
Krok 7 - Łopatka  w sosie zabielanym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia123410 29.01.2016 17:16
coś innego fajnego:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak