Łopatka w sosie własnym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka wieprzowa

    700 g
  • ziele angielskie

    4 szt
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

  • olej

  • woda

    100 ml
  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Łopatka w sosie własnym foto
Łopatkę myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy olej, układamy na nim kawałki łopatki.
Krok 2 - Łopatka w sosie własnym foto
Dodajemy liście laurowe i ziela angielskie, przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec mięsko podlewamy wodą.
Krok 3 - Łopatka w sosie własnym foto
Wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 220 C. Następnie naczynie przykrywamy pokrywką i zmniejszamy temperaturę do 180 C. Pieczemy, aż mięso będzie miękkie czyli ok. 1 godzinę. W trakcie pieczenia łopatkę obracamy na drugą stronę.
Krok 4 - Łopatka w sosie własnym foto
Podajemy do obiadu polaną otrzymanym sosem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gosia1988 19.06.2014 16:56
lubię taki obiad
Agata3 19.06.2014 15:00
wyśmienity obiadek :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat