Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łopatka w sosie własnym

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 700 g
ziele angielskie 4 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Zioła prowansalskie suszone Prymat
olej
woda 100 ml
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Łopatka w sosie własnym

Kroki postępowania

1
Łopatkę myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy olej, układamy na nim kawałki łopatki.
Krok 1 - Łopatka w sosie własnym foto
2
Dodajemy liście laurowe i ziela angielskie, przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec mięsko podlewamy wodą.
Krok 2 - Łopatka w sosie własnym foto
3
Wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 220 C. Następnie naczynie przykrywamy pokrywką i zmniejszamy temperaturę do 180 C. Pieczemy, aż mięso będzie miękkie czyli ok. 1 godzinę. W trakcie pieczenia łopatkę obracamy na drugą stronę.
Krok 3 - Łopatka w sosie własnym foto
4
Podajemy do obiadu polaną otrzymanym sosem.
Krok 4 - Łopatka w sosie własnym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia1988 19.06.2014 16:56
lubię taki obiad
Agata3 19.06.2014 15:00
wyśmienity obiadek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak