Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łopatka w sosie chrzanowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Mięsko

łopatka wieprzowa 1 kg
marchewka 1 szt
pietruszka 1 szt
seler 1 kawałek
por 1 kawałek
ziele angielskie 4 ziarenka
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
cebula 1 szt
sól i pieprz
wody 3,5 szkl

SOS CHRZANOWY

mąka 2 łyżki
śmietana 125 ml
chrzan ze słoiczka 3 łyżki
masło 1 łyżka
wywar z mięsa 1 szkl
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Łopatka w sosie chrzanowym

Łopatkę umyć, osuszyć, obsmażyć z obu stron na patelni. Przełożyć mięso do rondla, podlać gotowaną wodą, gotować. Warzywa obrać, opłukać dodać do mięsa. Cebulę obrać, opiec nad gazem, dodać do mięsa razem z przyprawami, gotować do miękkości mięsa. Mięso wyjąć, ostudzić, pokroić w grubsze plastry.
SOS CHRZANOWY Na maśle przygotować zasmażkę, podlać wywarem z mięsa. Następnie dodać śmietanę i gotować z 4 minuty. Do sosu dodać chrzan ze słoiczka i przyprawy do smaku, dokładnie wymieszać. Podawać mięso polane sosem chrzanowym z kluskami śląskimi lub ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wyattearp 04.08.2016 13:23
mięsko pycha !!
Prts drive 04.08.2016 08:14
Smaczny obiad.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak