Łopatka polana sosem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka bez kości

    1 kg
  • margaryna

    50 gram
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat

    do smaku
  • Sól czosnkowa jodowana Prymat

    do smaku
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    do smaku
  • sos do pieczeni (ciemny)

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Łopatkę kroimy w plastry o grubości 1-1,5 cm. Plastry mięsa przyprawiamy z obu stron solą, pieprzem i przyprawą do wieprzowiny. W głębszej patelni układamy mięso i posypujemy trochę do smaku solą czosnkową i ziołami prowansalskimi. Wkładamy margarynę i wlewamy pół szklanki wody. Mięso dusimy pod przykryciem do momentu, aż będzie miękkie (od czasu do czasu mięso obracamy i w razie potrzeby podlać wodą) Mięso wyciągamy na talerz. Sos rozpuszczamy w połowie wody co podana jest na opakowaniu i wlewamy do wywaru z mięsa. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Sosem polewamy mięso.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gosia56 22.07.2013 20:46
napewno pyszne mięsko
msmors 21.07.2013 21:14
wyśmienite danie
fotoviderek 21.07.2013 14:51
Moje ulubione tradycyjne mięsko :)
Janina 21.07.2013 12:21
Bardzom fajne mięsko-gulaszowe;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat