Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łopatka podlewana piwem

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na marynatę do łopatki

oliwa
Zioła prowansalskie suszone Prymat
Bazylia suszona Prymat
oregano
sól i pieprz
Papryka ostra mielona Prymat
Musztarda sarepska Prymat
Czosnek suszony Prymat

Mięso

łopatka bez kości 2 kg
Musztarda sarepska Prymat
piwo 2 puszki
ziemniaki 1-1,5 kg
śmietana 18 proc
sól i pieprz

Porada

Czas pieczenia zależy od wielkości łopatki. Po pierwszym wyjęciu i przekręcaniu mięsa sprawdzamy stopień wypieczenia. Danie nie jest skomplikowane, bo praktycznie wszystko się robi samo, jedynie należy pamiętać o przekręceniu mięsa i podlaniu piwem.

Przepis i sposób przygotowania na: Łopatka podlewana piwem

Kroki postępowania

1
Najpierw przygotowujemy marynatę do łopatki. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej i pozostawić w niej mięso na noc w lodówce. Robiąc marynatę wszystko dodajemy na oko i w zależności jakie chcemy mieć doprawione mięso. Do naczynia wlewamy oliwę z oliwek i dodajemy po trochu bazylii, oregano, ziół prowansalskich, papryki czerwonej ostrej, soli, pieprzu i czosnku granulowanego oraz ze 4-5 łyżeczek musztardy. Całość dokładnie mieszamy, obtaczamy w niej łopatkę i nakłuwamy całe mięso widelcem. Albo pozostawiamy na noc w lodówce a jeśli robimy od razu to ostawiamy na 10 minut do lodówki.
Krok 1 - Łopatka podlewana piwem foto
2
Podczas kiedy mięso odczekuje, obieramy 1-1,5 kg ziemniaków. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i mniej więcej 3 łyżeczkami musztardy smarujemy. Następnie zalewamy 1 puszką piwa. Zakrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika na 180 st. na około 1,5 godziny plus minus. Po tym czasie wyjmujemy naczynie i przekręcamy mięso na drugą stronę, można jeszcze posmarować wtedy musztardą raz jeszcze. Dokładamy też wtedy ziemniaki albo możemy zrobić to i bez ziemniaków. Na ziemniaki kładziemy po trochu masła i doprawiamy solą i pieprzem. Zanim wsadzimy ponownie mięso do piekarnika na kolejne około 1,5 godziny podlewamy je kolejną puszką piwa. Zarówno po mięsie jak i ziemniakach.
Krok 2 - Łopatka podlewana piwem foto
3
Standardowo łopatka piecze się około 2,5 godziny do 3 maks. Po tym czasie wyjmujemy mięso na deskę a z pozostałości z naczynia robimy sos dodając znowu trochę musztardy i ok. 5 łyżek śmietany. Mieszamy i pokrojone mięso możemy przełożyć znowu do naczynia z sosem.
Krok 3 - Łopatka podlewana piwem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krokus 23.05.2016 21:49
smaczne mięsko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak