Łopatka podlewana piwem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na marynatę do łopatki

  • oliwa

  • zioła prowansalskie

  • bazylia otarta Prymat

  • oregano

  • sól i pieprz

  • papryka ostra mielona

  • musztarda sarepska

  • czosnek Prymat

Mięso

  • łopatka bez kości

    2 kg
  • musztarda sarepska

  • piwo

    2 puszki
  • ziemniaki

    1-1,5 kg
  • śmietana 18 proc

  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Łopatka podlewana piwem foto
Najpierw przygotowujemy marynatę do łopatki. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej i pozostawić w niej mięso na noc w lodówce. Robiąc marynatę wszystko dodajemy na oko i w zależności jakie chcemy mieć doprawione mięso. Do naczynia wlewamy oliwę z oliwek i dodajemy po trochu bazylii, oregano, ziół prowansalskich, papryki czerwonej ostrej, soli, pieprzu i czosnku granulowanego oraz ze 4-5 łyżeczek musztardy. Całość dokładnie mieszamy, obtaczamy w niej łopatkę i nakłuwamy całe mięso widelcem. Albo pozostawiamy na noc w lodówce a jeśli robimy od razu to ostawiamy na 10 minut do lodówki.
Krok 2 - Łopatka podlewana piwem foto
Podczas kiedy mięso odczekuje, obieramy 1-1,5 kg ziemniaków. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i mniej więcej 3 łyżeczkami musztardy smarujemy. Następnie zalewamy 1 puszką piwa. Zakrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika na 180 st. na około 1,5 godziny plus minus. Po tym czasie wyjmujemy naczynie i przekręcamy mięso na drugą stronę, można jeszcze posmarować wtedy musztardą raz jeszcze. Dokładamy też wtedy ziemniaki albo możemy zrobić to i bez ziemniaków. Na ziemniaki kładziemy po trochu masła i doprawiamy solą i pieprzem. Zanim wsadzimy ponownie mięso do piekarnika na kolejne około 1,5 godziny podlewamy je kolejną puszką piwa. Zarówno po mięsie jak i ziemniakach.
Krok 3 - Łopatka podlewana piwem foto
Standardowo łopatka piecze się około 2,5 godziny do 3 maks. Po tym czasie wyjmujemy mięso na deskę a z pozostałości z naczynia robimy sos dodając znowu trochę musztardy i ok. 5 łyżek śmietany. Mieszamy i pokrojone mięso możemy przełożyć znowu do naczynia z sosem.
marzenciak1985
Czas pieczenia zależy od wielkości łopatki. Po pierwszym wyjęciu i przekręcaniu mięsa sprawdzamy stopień wypieczenia. Danie nie jest skomplikowane, bo praktycznie wszystko się robi samo, jedynie należy pamiętać o przekręceniu mięsa i podlaniu piwem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
krokus 23.05.2016 21:49
smaczne mięsko

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat