Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łopatka pieczona z czosnkiem, rozmarynem i marchewką

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 800 g
marchewki 4 szt
ząbki czosnku 5 szt
sos sojowy 3 łyżki
miód 2 łyżki
oliwa 4 łyżki
rozmaryn świeży 2 gałązki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1 łyżeczka
Kolendra cała Prymat 1 łyżeczka
Ziele angielskie całe Prymat 2 szt
oliwa 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Łopatka pieczona z czosnkiem, rozmarynem i marchewką

Łopatkę umyłem, osuszyłem. W moździerzu roztarłem pieprz i kolendrę. Mieszanką dokładnie natarłem mięso ze wszystkich stron. Włożyłem do mocnego worka foliowego, wlałem sos sojowy. Czosnek pokroiłem na plasterki, które wraz z 2 gałązkami rozmarynu dodałem do mięsa. Marchewki umyłem, osuszyłem, obrałem, a następnie pokroiłem na grubsze plastry na ukos. Również dodałem do łopatki. Wsypałem jeszcze ziele angielskie i całość podlałem 2 łyżkami oliwy. Zamknąłem worek, wymasowałem przez folię mięso i wstawiłem na noc do lodówki. Następnego dnia po wyjęciu z worka oczyściłem mięso z plastrów czosnku i rozmarynu. Na patelni rozgrzałem 2 łyżki oliwy i przesmażyłem mięso z każdej strony. Rozgrzałem piekarnik do 170 stopni C. Na dno brytfanki wylałem troszkę oleju, położyłem połowę marchewek i część czosnku , ułożyłem na tym mięso. Dołożyłem resztę marchewek, czosnku i to co zostało z marynaty. Całość oblałem 2 łyżkami miodu, przykryłem i piekłem półtora godziny. Ostatnie 10 minut zapiekałem bez pokrywki, aby płyn odparował a mięso się zrumieniło. Po przestudzeniu podałem mięso na zimno.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 08.12.2015 09:35
pyszne danie ,ładnie podane :-)
Motorek 08.12.2015 08:09
smaczne mięsko
Ola1984 08.12.2015 08:06
Konkretna porcja mięsa :) Przepysznie wygląda.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak