Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łopatka pieczona.

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatki wieprzowej 1 kg
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 1 płaska łyżeczka
czosnku granulowanego 1,5 łyżeczki
słodkiej papryki mielonej 1/2 płaskiej łyżeczki
soli 1,5 płaskiej łyżeczk
suszonego majeranku 1,5 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
ziela angielskiego 5 ziarenek
rękaw do pieczenia

Przepis i sposób przygotowania na: Łopatka pieczona.

Mięso dobrze umyć i osuszyć. Składniki przypraw do natarcia mięsa wymieszać i dobrze natrzeć mięso. Uformować pieczeń, obwiązać wzdłuż i wszerz grubą nicią. Pod nić powkładać kawałki liścia laurowego. Wstawić do lodówki na 3-4 godziny. Przygotować rękaw do pieczenia, wsypać na spód ziele angielskie i położyć na nim mięso. Rękaw spiąć klipsami, tak aby było w środku dużo powietrza. Nakłuć wykałaczką w 4-5 miejscach. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni (termoobieg) i wstawić mięso na 25 minut, po czym temperaturę zmniejszyć do 180 stopni i piec dalej ok.1 godziny. Po upływie tego czasu wyjąć brytfankę, rozciąć rękaw i wstawić do piekarnika, ustawić opiekacz górny i piec do zrumienienia ok.15-20 minut. Mięso jest pyszne i bardzo aromatyczne.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sarenka 27.09.2011 16:16
Swojskie, aromatyczne mięcho - najlepsze.
magduś83 20.09.2011 22:10
rewelacja
Grażyna13 05.01.2011 11:28
Pyszne na ciepło i na zimno !
katarzynka455 24.11.2010 17:36
no pyszne
eli_555 14.09.2010 22:50
pyszne mięsko
noculos 14.09.2010 20:59
pycha
misia53 26.08.2010 22:04
Czasem mam dość szynek i piekę takie mięsko.
ZEWA 07.08.2010 18:11
Smaczne mięsko.
SmacznaPyza 20.07.2010 10:41
bardzo lubimy takie mięso i często je piekę - dobre na obiad, ale też do kanapek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak