Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łopatka na korzonkach

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka bez kości 500 g
liście młodej kapusty 4 średnie
marchew 1 mała
czosnek 3 ząbek
Goździki całe Prymat 4
Kwiat gałki muszkatołowej 1 łyżeczka
Cynamon mielony Prymat 1/2 łyżeczki
masło 3 łyżki
pietruszka siekana 3 łyżki
woda 1 szklanka
mąka razowa 3 łyżki
makaron
Ziele angielskie całe Prymat 5 kuleczek

Przepis i sposób przygotowania na: Łopatka na korzonkach

1. Przygotować masę korzenną: gałkę muszkatu, cynamon, goździki, ziele angielskie i pieprz utłuc w moździerzu, dodać do tego czosnek i , utłuc razem z przyprawami i dobrze wymieszać.
2. Liście kapusty poszatkować, wrzucić do miseczki, zalać wrzącą wodą i przykryć. Marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach.
3. Mięso pokroić na małe części, natrzeć masą korzenną i włożyć na 30minut do 1 godziny do lodówki.
4. Ugotować makaron al dente.
5. Po tym czasie kawałki mięsa obtoczyć w mące i smażyć na maśle, aż się zarumienią.
6. Do usmażonego mięsa wrzucić marchewkę i odsączoną kapustę, podsmażyć 4 minuty i wlać szklankę wody.
7. Odparować sos z mięsem do połowy, dodać ugotowany makaron oraz natkę pietruszki, wymieszać i
podgotować jeszcze ok.5 minut.
8. Wcinać i delektować się smakiem:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beata23 09.02.2014 12:25
ciekawe danie
Rafał10 08.02.2014 09:02
super przepis :) Bardzo aromatycznie przyrządzona łopatka :)
Zdzisław 08.02.2014 01:29
dla mnie smaczne jedzenie
Ania321 08.02.2014 00:37
Ciekawy przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak