Łopatka faszerowana warzywami

Łopatka faszerowana warzywami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka wieprzowa

    1 kg
  • pieczarki

    2 szt
  • papryka czerwona

    1 szt
  • cebula

    1 szt
  • suszone pomidory

    50 g
  • papryka słodka mielona

    0,5 łyżki
  • rozmaryn

    1 łyżeczka
  • majeranek

    1 łyżeczka
  • olej

    100 ml
  • masło

    50 g
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Łopatka faszerowana warzywami foto
Łopatkę nacinam wzdłuż tak, aby powstał jeden duży płat mięsa. Mięso rozbijam tłuczkiem. Oprószam solą oraz pieprzem.
Krok 2 - Łopatka faszerowana warzywami foto
Na płacie mięsa układam pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki, paprykę, cebulę oraz suszone pomidory.

Krok 3 - Łopatka faszerowana warzywami foto
Płat mięsa składam na pół (tak jak książkę). Brzegi spinam wykałaczkami. Mięso nacieram dookoła papryką mieloną, rozmarynem, majerankiem, solą oraz pieprzem.
Krok 4 - Łopatka faszerowana warzywami foto
Łopatkę przekładam do rękawa do pieczenia. Polewam olejem. Na mięsie układam kawałki masła. Rękaw związuję i układam na blaszce. Piekę około 2 godzin w temperaturze 180 stopni. Podaję z pieczonymi ziemniakami i surówką.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Jagódka77

27.06.2016 19:04
wspaniale wygląda

gosia56

27.06.2016 12:22
pyszne mięsko;)

KORAL

25.06.2016 12:01
Smakowite mięsko :)

bartek8585

24.06.2016 23:33
nawet nie myslałem że tak można

halina17

24.06.2016 16:19
Pyszny obiad

Wacław

24.06.2016 12:43
znakomicie przyrządzone mięsko :-)

marzut

24.06.2016 10:59
fajny obiad

Grazyna0211

24.06.2016 10:54
apetyczne mięsko

w mojej kuchni

24.06.2016 06:55
pyszny pomysł na dobre danie

norweska20

23.06.2016 23:59
smakowita propozycja

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat