Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łopatka duszona z marchewką i kiełkami fasoli Mung

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka bez kości 1 kg
marchew obrana 400 g
cebula duża
czosnek 2 ząbki duże
kiełki fasoli mung 330 g słoik
gorąca woda 1/2 l
kostka mięsna
Kucharek przyprawa uniwersalna 2 łyżeczki
sól do smaku
papryka mielona
mąka 4 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Łopatka duszona z marchewką i kiełkami fasoli Mung

ponadto:
2 łyżeczki porwanych, świeżych listków lubczyku
olej do smażenia
do zaciągnięcia: 1/3 szklanki ziemnej wody + 2 łyżki mąki

Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na niewielkiej ilości oleju, przekładamy do większego garnka. Łopatkę myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, posypujemy Kucharkiem, pieprzem, oprószamy mąką i obsmażamy (z każdej strony) na rozgrzanym na patelni tłuszczu. Przekładamy do garnka z cebulą. Marchewkę obieramy, kroimy w plasterki i dodajemy do mięsa. Czosnek rozgniatamy ręką i drobno siekamy, wrzucamy do garnka. Całość zalewamy gorącą wodą i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 60 minut. Następnie dodajemy osączone na sicie kiełki fasoli Mung, kostkę mięsną i dusimy jeszcze około 15 minut. Zaciągamy zimną wodą wymieszaną z 2 łyżkami mąki i odrobiną gorącego sosu, przyprawiamy papryką mieloną, pieprzem i solą jeśli potrzeba i dusimy jeszcze 5 minut. Na samym końcu dodajemy świeże listki lubczyku.
Podajemy z ziemniakami, ryżem lub kaszą i dowolną surówką :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agata3 05.03.2014 15:36
super obiad ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak