Przepis i sposób przygotowania na: Łopatka duszona z marchewką i kiełkami fasoli Mung
2 łyżeczki porwanych, świeżych listków lubczyku
olej do smażenia
do zaciągnięcia: 1/3 szklanki ziemnej wody + 2 łyżki mąki
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na niewielkiej ilości oleju, przekładamy do większego garnka. Łopatkę myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, posypujemy Kucharkiem, pieprzem, oprószamy mąką i obsmażamy (z każdej strony) na rozgrzanym na patelni tłuszczu. Przekładamy do garnka z cebulą. Marchewkę obieramy, kroimy w plasterki i dodajemy do mięsa. Czosnek rozgniatamy ręką i drobno siekamy, wrzucamy do garnka. Całość zalewamy gorącą wodą i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 60 minut. Następnie dodajemy osączone na sicie kiełki fasoli Mung, kostkę mięsną i dusimy jeszcze około 15 minut. Zaciągamy zimną wodą wymieszaną z 2 łyżkami mąki i odrobiną gorącego sosu, przyprawiamy papryką mieloną, pieprzem i solą jeśli potrzeba i dusimy jeszcze 5 minut. Na samym końcu dodajemy świeże listki lubczyku.
Podajemy z ziemniakami, ryżem lub kaszą i dowolną surówką :)