Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łopatka duszona z cebulką w sosie własnym

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka bez kości 80 dag
cebula czerwona 3 sztuki
cebula biała 3 sztuki
przyprawa uniwersalna 1,5 łyżeczki
majeranek 1 łyżeczka
skrobia ziemniaczana 1 łyżeczka
pieprz do smaku
olej do smażenia
woda 1 i 3/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Łopatka duszona z cebulką w sosie własnym

Kroki postępowania

1
1. Obraną cebulę kroimy w pióra.
Krok 1 - Łopatka duszona z cebulką w sosie własnym foto
2
2. Umyte i osuszone na ręczniku papierowym mięso kroimy w kostkę.
Krok 2 - Łopatka duszona z cebulką w sosie własnym foto
3
3. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę i smażymy, aż się zrumieni. Następnie wrzucamy mięso i smażymy około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Podlewamy wodą, dusimy 10 minut pod przykryciem na wolnym ogniu.
Krok 3 - Łopatka duszona z cebulką w sosie własnym foto
4
4. Po tym czasie dodajemy przyprawę uniwersalną, majeranek i pieprz. Dusimy jeszcze 20 minut od czasu do czasu mieszając. Skrobię mieszamy z odrobiną wody i wlewamy do sosu ciągle mieszając. Zagotowujemy. Sos podajemy z kaszą lub makaronem. Smacznego!
Krok 4 - Łopatka duszona z cebulką w sosie własnym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 23.11.2015 07:44
Pyszne danie:)
MałaMi89 22.11.2015 22:33
Lubię mięso duszone w sosie własnym ;)
jola91 22.11.2015 21:11
Takie obiadki to ja lubię ;)
agnieszka214 22.11.2015 20:31
Apetyczny wygląda super danie
Anna169Hosz 22.11.2015 17:48
Smaczny obiadek.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak