LOKMA tureckie pączki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • woda

    0,50 szklanki
  • mleko 2%

    0,50 szklanki
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól

  • Syrop:

  • woda

    1 szklanka
  • cukier

    0,50 szklanki
  • miód

    0,50 szklanki
  • drożdże suche

    1 łyżeczka
  • limonka

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z drożdży, cukru, szczypty soli 0,25 szklanki wody zrobić zaczyn.
Odstawić aż drożdże zaczną rosnąć.
Do małego garnka wlać wodę dodać cukier, miód, sok z limonki, gotować lukier na małym płomieniu.
Gotować około 15-20 minut.
DO miski wsypać mąkę dodać jajko, resztę wody, mleko, rozrobione drożdże, dokładnie wymieszać.( ja mieszałam mikserem)
Odstawić do wyrośnięcia. (ciasto ma być lużne)
Do wysokiego garnka wlać tłuszcz i rozgrzać.
Ręce nasmarować oliwą, odrywać małe kawałki ciasta, formować małe kulki z dziurką.
Smażyć do zrumienienia, upieczone jeszcze gorące przełożyć do ugotowanego lukru .Obtoczyć dokładnie w syropie, wyłożyć
na kratkę , delikatnie odsączyć .
SMACZNEGO !!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (23)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Katarzyna59 06.03.2014 09:44
fantastyczne
IZABELA29 12.01.2014 10:03
chętnie takie zrobię
ben-ka 11.01.2014 09:25
Aż mi ślinka cieknie.......
RenataZ-et 17.12.2013 21:12
pyszności :)
Klausia 12.12.2013 10:42
ojej o takich nawet nie słyszałam, bardzo ciekawy przepis :)
Ania67 21.09.2013 10:44
Wow- dla mnie bomba
Wafelek2601 09.09.2013 10:24
Są przepyszne!
aisza1 05.09.2013 09:08
wyglądają apetycznie
anemon 20.08.2013 09:20
Warto czasami zerwać z tradycją i wypróbować jakie paczki jedzą w świecie. Twoje wyglądają bardzo smakowicie.
Malinka 18.08.2013 22:29
Jadłam takie w Turcji i pamiętam,że były przepyszne!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat