Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka pszenna
2 szklanki -
woda
0,50 szklanki -
mleko 2%
0,50 szklanki -
cukier
1 łyżeczka -
sól
-
Syrop:
-
woda
1 szklanka -
cukier
0,50 szklanki -
miód
0,50 szklanki -
drożdże suche
1 łyżeczka -
limonka
2 łyżki
Sposób przygotowania
Odstawić aż drożdże zaczną rosnąć.
Do małego garnka wlać wodę dodać cukier, miód, sok z limonki, gotować lukier na małym płomieniu.
Gotować około 15-20 minut.
DO miski wsypać mąkę dodać jajko, resztę wody, mleko, rozrobione drożdże, dokładnie wymieszać.( ja mieszałam mikserem)
Odstawić do wyrośnięcia. (ciasto ma być lużne)
Do wysokiego garnka wlać tłuszcz i rozgrzać.
Ręce nasmarować oliwą, odrywać małe kawałki ciasta, formować małe kulki z dziurką.
Smażyć do zrumienienia, upieczone jeszcze gorące przełożyć do ugotowanego lukru .Obtoczyć dokładnie w syropie, wyłożyć
na kratkę , delikatnie odsączyć .
SMACZNEGO !!!!
Komentarze (23)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (13)