Przepis i sposób przygotowania na: Lohikeitto - fińska zupa z łososiem, DS XXIII, odc. 25
Oto przepis na klasyczne fińskie danie zupę lohikeitto. Nazwa lohikeitto pochodzi bezpośrednio z języka fińskiego: „lohi” oznacza łososia, a „keitto” – zupę. Danie wywodzi się z domowej kuchni, którą przyrządza się z kilku typowych składników dostępnych przez cały rok - łososia, ziemniaków i innych warzyw. Wypróbuj lohikeitto - przepis na domowe comfort food w fińskim stylu! Lohikeitto przypraw jak lubisz - koperkiem, kurkumą lub szczyptą ostrej papryki.
Lohikeitto - co to jest i jak zrobić?
Cebulę i czosnek siekamy. Cukinię kroimy w kostkę, marchewkę w plasterki.
W garnku na oliwie podsmażamy cebulę i doprawiamy ją Papryką ostrą Prymat, dodajemy marchewkę. Całość zalewamy bulionem a następnie dorzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę. Zupę doprawiamy Kurkumą Prymat.
Zupę gotujemy kilka minut, następnie dorzucamy do niej fasolkę szparagową oraz cukinię.
Łososia obieramy ze skóry, kroimy w kostkę i dorzucamy do zupy. Całość doprawiamy Oregano suszonym Prymat. Zupę gotujemy kilka minut, na sam koniec dodajemy śmietankę. Zupę podajemy z grzankami.