Lody z syropem wiśniowym

Lody z syropem wiśniowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    4 szt.
  • cukier

    2/3 szkl.
  • śmietana 30%

    1/2 litra
  • jogurt grecki

    1/2 litra
  • syrop wiśniowy

    1/3 szkl.
  • aromat migdałowy

    do smaku
  • sok z cytryny

    do smaku
  • Zagęstnik ''Śnieżka''

    3 op.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka zmiksować z cukrem na jasną puszystą masę, a następnie miskę postawić na garnku z gorącą wodą i nadal ubijać na parze, aż masa zgęstnieje.
Zdjąć miskę z pary i ubijać, aż kogel-mogel przestygnie.
Jogurt grecki wymieszać z syropem wiśniowym i odrobinką migdałowego aromatu.
Śmietanę ubić na sztywno z zagęstnikami i dodawać stopniowo, w trakcie ubijania,jogurt wiśniowy oraz sok z cytryny.
Kiedy masa jest już dobrze ubita połączyć ją z masą jajeczną.
Przełożyć vałość do sporego zamykanego pojemnika i zamrozić.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Mariposas

23.08.2012 15:40
pyszne są takie swojskie lody

Anna133

20.08.2012 19:35
proste i smaczne

KasiaK90

20.08.2012 08:47
pycha:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat