Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lody z prawdziwą wanilią

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śmietana 30% 250 ml
jajko 2 sztuka
cukier 5 dag
laska wanili 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Lody z prawdziwą wanilią

Białka oddzielamy od żółtek.

Ubijamy na sztywną pianę białka, dodając pod koniec 1/3 cukru.

Żółtka ucieramy z 1/3 cukru do chwili, aż zmienią kolor niemal na biały.

Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół, wydrążamy ziarenka.

Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec pozostały cukier i ziarenka z laski wanilii.

Do ubitych białek, ciągle miksując na średnich obrotach, dodajemy po łyżce żółtek, a następnie bitej śmietany.

Masę przekładamy do płaskiego pojemnika i wkładamy do zamrażarki na minimum 3-4 godziny.

Jeśli lody długo się mroziły, należy je wyciągnąć około 5 minut przed nałożeniem.

Lody z dodatkiem świeżych żółtek powinno się zjeść maksymalnie w ciągu 5-7 dni od ich przygotowania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 08.08.2014 07:24
takie lody to bym zjadła :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak