Przepis i sposób przygotowania na: Lody z prawdziwą wanilią
Ubijamy na sztywną pianę białka, dodając pod koniec 1/3 cukru.
Żółtka ucieramy z 1/3 cukru do chwili, aż zmienią kolor niemal na biały.
Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół, wydrążamy ziarenka.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec pozostały cukier i ziarenka z laski wanilii.
Do ubitych białek, ciągle miksując na średnich obrotach, dodajemy po łyżce żółtek, a następnie bitej śmietany.
Masę przekładamy do płaskiego pojemnika i wkładamy do zamrażarki na minimum 3-4 godziny.
Jeśli lody długo się mroziły, należy je wyciągnąć około 5 minut przed nałożeniem.
Lody z dodatkiem świeżych żółtek powinno się zjeść maksymalnie w ciągu 5-7 dni od ich przygotowania.