Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
cukier
1 szkl. -
limonki
2 szt. -
sok pomarańczowy
200 ml -
galaretka zielona
1 op. -
galaretka niebieska
1 op. -
jajko
3 duże -
śmietana 30%
800 ml -
sok z cytryny
do smaku -
mięta świeża
-
melisa świeża
-
Żelatyna wieprzowa Prymat
1 op. -
cukinia
300-400 g
Przepis i sposób przygotowania Lody z cukinii a'la MOHITO
Gotować kilka minut, aż cukinia zmięknie.
Zmiksować blenderem jak najdrobniej z dodatkiem listków mięty i melisy, zagotować, wbić surowe jajka i ogrzewać na małym ogniu, stale miksując masę na najniższych obrotach, przez kilka minut - UWAGA! Masa pryska!
Nie zagotować, aby jajka się nie ścięły!
Odstawić z ognia, dodać obie galaretki i mieszać, aż się rozpuszczą.
Pozostawić do ostygnięcia, co jakiś czas przemieszać.
Schłodzony mus wstawić na godzinę do lodówki.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem sproszkowanej błyskawicznej żelatyny.
Połączyć z musem z cukinii w proporcjach 1:1, przelać do jednego większego pojemniczka, lub kilku mniejszych - zamrozić.
Komentarze (7)