Przepis i sposób przygotowania na: Lody z cukinii a'la MOHITO
Gotować kilka minut, aż cukinia zmięknie.
Zmiksować blenderem jak najdrobniej z dodatkiem listków mięty i melisy, zagotować, wbić surowe jajka i ogrzewać na małym ogniu, stale miksując masę na najniższych obrotach, przez kilka minut - UWAGA! Masa pryska!
Nie zagotować, aby jajka się nie ścięły!
Odstawić z ognia, dodać obie galaretki i mieszać, aż się rozpuszczą.
Pozostawić do ostygnięcia, co jakiś czas przemieszać.
Schłodzony mus wstawić na godzinę do lodówki.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem sproszkowanej błyskawicznej żelatyny.
Połączyć z musem z cukinii w proporcjach 1:1, przelać do jednego większego pojemniczka, lub kilku mniejszych - zamrozić.