Przepis i sposób przygotowania na: LODY WANILIOWO-HERBACIANE
W dużym garnku ubić żółtka z cukrem na kogiel mogiel. Teraz, nie przerywając miksowania, wlać stopniowo do żółtek herbaciano mleko. Garnek postawić na piecu (mały ogień), podgrzać (miksując). Nie można dopuścić by masa się zagotowała, bo wszystko będzie do wyrzucenia (tworzy się piana, trzeba co jakiś czas próbować).
Jak już masa będzie bardzo gorąca i nieco zgęstnieje, odstawić z ognia, odstawić by ostygła. Co jakiś czas trzeba wszystko przemieszać.
Gdy masa ostygnie, wmiksować do niej lekko ubitą (nie na sztywno) śmietanę. Przełożyć wszystko do maszyny do robienia lodów i postępować zgodnie z instrukcją obługi. Można je również zrobić bez takiej maszyny, wtedy należy przełożyć je do jakiegoś pojemnika i wstawić do zamrażarki.
Jeśli chcecie by lody były kremowe, trzeba zanim całkowicie się zamrożą, co jakiś czas (ok. co godzinę) wyjąć i krótko zmiksować i znów wstawić do zamrażalnika.