Lody waniliowo-wafelkowe

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    350 ml
  • laska wanilii

    1/2 szt
  • cukier

    75 g
  • żółtko jajek

    2 szt
  • mąka kukurydziana

    1 łyżeczka
  • śmietana 30%

    250 ml
  • wafelki waniliowe

    4-6 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Lody waniliowo-wafelkowe foto
Wydobyć ziarenka z wanilii i dodać do mleka, włożyć również pozostałą laskę, dodać połowę cukru i zagotować razem na malutkim ogniu.
Krok 2 - Lody waniliowo-wafelkowe foto
W tym czasie ubić żółtka z poostałym cukrem i mąką kukurydzianą na puszystą masę.
Krok 3 - Lody waniliowo-wafelkowe foto
Gdy mleko zacznie wrzeć dodać je do jajek przelewając przez sitko i cały czas mieszając.
Krok 4 - Lody waniliowo-wafelkowe foto
Postawić ponownie całość na palnik i cały czas mieszając doprowadzic do wrzenia, jak tylko pojawią się pierwsze bąbelki wyłączyć i zdjąc z ognia. Odstawić do osudzenia,najpierw w temp. pokojowej potem w lodówce by osiągnąc temp. min. 4 stopnie ( schodzi kilka godzin).
Krok 5 - Lody waniliowo-wafelkowe foto
Następnie ubić smietankę na sztywno i połączyć z masą waniliową.
Krok 6 - Lody waniliowo-wafelkowe foto
W tym momencie mozna skorzystac z maszyny do lodów lub włożyć całość do zamrażalnika i mieszac co 15-30 minut przez pierwsze 2-4h.
Krok 7 - Lody waniliowo-wafelkowe foto
Wafelki drobno posiekać
Krok 8 - Lody waniliowo-wafelkowe foto
Gdy pojawią się pierwsze kryształki lodu, a masa zacznie robić gęsta, przypominająca konsystencją juz lody, dodać posiekane wafelki, wymieszać i kontynować mrozenie jeszcze 2-4h.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Alex_M 10.08.2014 10:44
rewelacyjne! patent wafelkowy podkradam :):)
Ola1young 22.07.2014 14:39
na pewno pyszne domowe lody

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat