Lody waniliowe wg. Michel'a Roux

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

podstawowe

  • mleko

    500 g
  • cukier drobny

    125 g
  • laska wanilii

    1 szt
  • żółtka

    6 szt

opcjonalnie

  • wódka

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Lody waniliowe wg. Michel'a Roux  foto
Do małego garnka wlać mleko oraz dodać 2/3 ilości cukru i miąższ z laski wanilii oraz samą laskę. Zagotować.
Krok 2 - Lody waniliowe wg. Michel'a Roux  foto
W czasie kiedy mleko się gotuje rozmieszać żółtka z pozostałą ilością cukru do uzyskania puszystej, białej masy.
Krok 3 - Lody waniliowe wg. Michel'a Roux  foto
Gorące mleko wlać powoli cały czas mieszając do utartych żółtek. Całość przelać z powrotem do garnka i gotować na bardzo małym ogniu aż krem nieco zgęstnieje i zacznie oblepiać drewnianą łyżkę. Nie doprowadzać do wrzenia gdyż się zważy. Ostudzić a następnie schłodzić w lodówce.
Krok 4 - Lody waniliowe wg. Michel'a Roux  foto
Ze schłodzonego kremu angielskiego wyciągamy laskę wanilii i mieszamy z zimna kremówką. Opcjonalnie możemy dodać dwie łyżki wódki. Dzięki niej lody nie zbiją się w lodową grudę. Masę przelać do pojemnika i mrozić w lodówce przez kilka godzin (w zależności od temperatury w zamrażalce). Co godzinę dobrze przemieszać zawartość opakowania, aby uniknąć powstawania kryształków lodu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat