Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lody śmietankowo porzeczkowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

porzeczki czarne 25 dag
cukier 3 łyżki
bita śmietana 2 opakowania
mleko 3,2% 1,5 szkl
śmietana 30% 1 szkl
cukier 1 szkl
jajko 3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Lody śmietankowo porzeczkowe

Porzeczki myjemy i obieramy z ogonków. Kiedy przeschną miksujemy je razem z trzema łyżkami cukru na mus. Następnie przecieramy prze sitko, dzięki czemu pozbędziemy się pestek oraz skórek. Na mleku ubijamy bitą śmietanę czyli tzw. śnieżkę i mieszamy ją z także ubitą na sztywną pianę kremówką. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy żółtka. W garnuszku rozpuszczamy cukier z dwiema łyżkami wody i cienkim strumieniem wlewamy do ubijanych jaj. Obie masy delikatnie ze sobą łączymy, a następnie dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy przygotowany mus porzeczkowy. Pojemniczki, ja użyłam filiżanek wykładamy folią spożywczą. Na dno wlewamy masę z musem porzeczkowym i dopełniamy białą masą . Wszystko wstawiamy do zamrażalnika na 24 godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna169Hosz 15.07.2014 09:08
Domowe lody - najlepsze.
Krystyna32 15.07.2014 07:51
bardzo apetyczne
halinah 15.07.2014 07:44
z chęcią by się zjadło :)
Magula 15.07.2014 07:35
pyszne na deser
Wiktoria29 15.07.2014 06:02
pyszne....
Jusiaa 14.07.2014 21:30
Wyglądają apetycznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak