lody semifredo limoncello

lody semifredo limoncello

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • serek mascarpone

    200 g
  • likier lemoncello

    200 ml
  • żółtka

    3 duże
  • ksylitol

    1/3 szklanki
  • kwas L-askorbinowy (wit. C)

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jaja sparzyć wrzątkiem, oddzielić żółtka od białek. Potrzebne będą tylko żółtka.
Żółtka ubić mikserem z ksylitolem aż do białości i zwielokrotnienia masy. Dodać serek mascarpone i miksować do połączenia składników. Dolać likier limoncello (użyłam lemoncello, nieoryginalny, ale też włoski), połączyć składniki, na końcu dodać witaminę C w proszku i dokładnie wymieszać.
Masę przelać do pojemnika z wieczkiem i zamrozić.
Nakładać łyżką.
Smacznego.

Uwaga, produkt końcowy jest wysokokaloryczny i tylko dla dorosłych.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ela15

15.03.2017 11:43
na pewno wspaniale smakują

asiatok

15.07.2016 14:09
Ale boski smak!

MAR3STA

07.11.2015 14:49
wyglądają znakomicie. A co to takiego ksylitol?

strzelec02

10.09.2015 10:08
Smakowite.

Alex_M

17.08.2015 12:50
zdrowe ;) lody :D

monika141

18.07.2015 12:16
pyszniutkie lody

magda1976

17.07.2015 19:37
Super na dzisiejszą pogodę

Janina

17.07.2015 17:26
Świetny deserek;)

Grazyna0211

17.07.2015 15:48
apetyczne lody

olyabuziaczek

17.07.2015 11:43
maja bardzo ładny kolor :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat