Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lody pod ażurowym karmelem

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

SKŁADNIKI

lody 4 gałki ulubionych
brzoskwinie w puszce 4-5 połówek
ananas w puszce 5 plasterkó
winogrona 150 gram
czekolada gorzka do dekoracji

KARMEL

cukier 0,5 szklanki
woda 1/4 szklanki
olej do smarowania

Porada

Deser można dodatkowo udekorować bita śmietaną.

Przepis i sposób przygotowania na: Lody pod ażurowym karmelem

Karmel:
Cukier umieszczamy w garnuszku. Zalewamy wodą i pomału ogrzewamy całość do uzyskania karmelu. Między czasie chochlę do zupy natłuszczamy lekko olejem od zewnętrznej strony. Gdy karmel jest gotowy za pomocą łyżki oblewamy delikatnie chochlę tworząc na niej ażurowy wzór. Zastygnięty karmel delikatnie ściągamy ( by się nie ukruszył). Czynność powtarzamy 4 razy.
Ażurowe półkule można przygotować sobie wczesnej ( nawet dzień wcześniej).
Wykonanie:
Owoce kroimy na mniejsze części i mieszamy ze sobą. Przekładamy na talerz układając je w półkolu. W środku owoców umieszczamy gałkę lodów. Przykrywamy ja ażurowym karmelem. Całość oprószamy rozdrobnioną czekoladą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wyattearp 31.01.2015 19:38
rewelacja !!!!!!!!!!!
Katarzyna59 31.01.2015 16:19
rewelacyjne
2milutka 31.01.2015 08:20
coś dla łasucha!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak