Przepis i sposób przygotowania na: Lody piernikowe
Następnie żółtka ubijamy mikserem do białości. Ubite żółtka wlewamy do naczynia z mieszanką mleczną i podgrzewamy, do zgęstnienia i tu znowu należy pamiętać że nie można doprowadzić do wrzenia masy ponieważ od razu się ona nam zważy.
Masę zdejmujemy z palnika i dolewamy resztę kremówki oraz rum. Mieszankę schładzamy do temperatury lodówkowej.
Następnie naszą mieszankę miksujemy na puszystą masę. Przelewamy do foremek na lody lub do pojemnika i nasze lody wkładamy do zamrażarki.
Aby nasze lody były jeszcze kremowe, należy wyjmować je z zamrażarki nawet kilkakrotnie np. w godzinowych odstępach i miksować. Dzięki takiemu zabiegowi przeciwdziałamy na tworzące się w lodach kryształki lodu.
Po schłodzeniu lody przekładamy do miseczek lub do wafelków na lody.