Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lody piernikowe

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 1 szkl
śmietana kremowa 30% 1,5 szkl
cukier 0,5 szkl
cukier wanilinowy 1 opakowanie
żółtko jajek 3
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżeczka
pierniczki mielone 1 szkl
wafelki do lodów

Porada

Przepis na lody znalazłam na mojewypieki i nieznacznie go zmieniłam.

Przepis i sposób przygotowania na: Lody piernikowe

Do garna z grubym dnem wlewamy 1 szklankę mleka, 1 szklankę śmietany kremówki, cukier, cukier waniliowy oraz przyprawę korzenną. Następnie całość mieszamy trzepaczką i podgrzewamy, do rozpuszczenia się cukru. Należy pamiętać o tym, aby nie możemy zagotować mieszanki, a jedynie ja mocno podgrzać !!!
Następnie żółtka ubijamy mikserem do białości. Ubite żółtka wlewamy do naczynia z mieszanką mleczną i podgrzewamy, do zgęstnienia i tu znowu należy pamiętać że nie można doprowadzić do wrzenia masy ponieważ od razu się ona nam zważy.
Masę zdejmujemy z palnika i dolewamy resztę kremówki oraz rum. Mieszankę schładzamy do temperatury lodówkowej.
Następnie naszą mieszankę miksujemy na puszystą masę. Przelewamy do foremek na lody lub do pojemnika i nasze lody wkładamy do zamrażarki.
Aby nasze lody były jeszcze kremowe, należy wyjmować je z zamrażarki nawet kilkakrotnie np. w godzinowych odstępach i miksować. Dzięki takiemu zabiegowi przeciwdziałamy na tworzące się w lodach kryształki lodu.

Po schłodzeniu lody przekładamy do miseczek lub do wafelków na lody.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mama niejadka 20.11.2015 19:57
Super domowe lody :)
kloruś 20.11.2015 18:46
chętnie bym skosztowała!
Ola1young 20.11.2015 18:02
z chęcią bym spróbowała :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak